Wat is een eSIM en wat heb je eraan?

7-09-2023
Featured Image

In dit blog

  Simkaarten: die kleine, ongrijpbare stukjes plastic die je met veel gepriegel in je smartphone steekt. Tenminste, dat geldt voor de fysieke simkaarten. Tegenwoordig zien we gelukkig steeds vaker de eSIM – het digitale alternatief voor deze plastic kaartjes. De eSIM is gekoppeld aan je smartphone én heeft ruimte voor meerdere abonnementen, zodat je zakelijk en privé eenvoudig gescheiden houdt. In deze blog vertellen we je alles over de eSIM. Zo ontdek je wat het is, hoe het werkt en welke toestellen al compatibel zijn. 

  Wat is een eSIM? 

  eSIM staat voor ‘embedded sim’, ofwel: ingebouwde sim. Je hebt dus geen fysieke simkaart meer nodig, maar alleen een digitale simkaart die is ingebouwd in je smartphone. Verder werkt de eSIM exact hetzelfde als de fysieke kaart. De eSIM verbindt met het mobiele netwerk en daardoor kun je bellen en internetten. 

  Klinkt goed, toch? Helaas heeft nog niet elke smartphone deze ingebouwde module. Welke smartphones dit al wel hebben, lees je verderop in deze blog. Ook moet je provider eSIM ondersteunen. Onze partners KPN en Vodafone doen dit bijvoorbeeld al.  

  Heb je een smartphone met een eSIM-module én ondersteunt je provider eSIM? Dan werkt het heel simpel. Je hoeft de eSIM alleen te activeren, meestal via een speciale app of met een QR-code. Je provider geeft hier specifieke instructies voor. Binnen enkele minuten heb je al toegang tot je bel- en databundel. 

  Wat zijn de grootste voordelen van een eSIM? 

  Dat een eSIM een einde maakt aan het gepriegel met simnaalden en paperclips, is natuurlijk al een fantastisch voordeel. Maar er zijn meer redenen om over te stappen op deze digitale simkaart.  

  • Je simkaart is veiliger, want een eSIM kan niet uit je smartphone gestolen worden.  
  • Je kunt meerdere abonnementen op één smartphone gebruiken, zoals je ook met een fysieke dual sim of duosim kan – maar dan zonder het gedoe van twee losse simkaarten. 
  • Je helpt nieuwe medewerkers eenvoudig aan een nieuw abonnement, zonder fysieke afspraak of simkaart die per post wordt bezorgd. Supermakkelijk – en goed voor het milieu. 
  • Je wisselt makkelijker van provider, omdat je niet hoeft te wachten op een nieuwe simkaart. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je naar het buitenland gaat en tijdelijk een buitenlandse prepaid simkaart wil activeren.  
  • Je hebt geen gedoe met het opbergen van een kleine plastic kaart als je wisselt van sim, dus je loopt geen risico om hem kwijt te raken.  
  • Je simkaart neemt minder ruimte in beslag in je smartphone, waardoor fabrikanten die ruimte kunnen gebruiken voor belangrijkere zaken (zoals een grotere accu). 

  Welke smartphones zijn compatibel met een eSIM? 

  Zoals we eerder in deze blog al aankaartten, is helaas nog niet elke smartphone compatibel met een eSIM. Onze partners Samsung en Apple bieden wél al verschillende smartphones met deze mogelijkheid aan. Welke toestellen dat precies zijn, ontdek je hieronder. Ook Google heeft een toestel met eSIM: de Google Pixel 7 – een telefoon met een razendsnelle processor, krachtige batterij en ingebouwde VPN voor optimale beveiliging van je persoonsgegevens. 

  Samsung toestellen met eSIM 

  • Samsung Galaxy S23: sterke hardware voor meer productiviteit. De smartphones uit deze serie zijn voorzien van krachtige technologie, waardoor de meest zware processen soepel verlopen én de accu de hele dag meegaat. 
  • Samsung Galaxy Z Flip 5: klein pakketje, grootste prestaties. Je kunt de smartphone dichtklappen, waardoor het veel compacter wordt. Je ziet dan op een klein scherm nog je notificaties en widgets. 
  • Samsung Galazy Z Fold 5: de ultieme multitasker. Als je deze smartphone openklapt, verandert het in een compacte tablet. Zo kun je eenvoudig twee apps op volledige grootte naast elkaar gebruiken. 

  Apple toestellen met eSIM 

  Apple smartphones ondersteunen eSIM al sinds de iPhone 11. De nieuwste iPhone (iPhone 14) en zijn voorganger (iPhone 13) bieden daarom ook de mogelijkheid voor eSIM. 

  • Apple iPhone 13: waterbestendig, krachtige processor én de speciale Cinematic Mode die filmpjes een professionele uitstraling geeft. 
  • Apple iPhone 14: snel en veelzijdig toestel. Foto’s en video’s zijn nóg scherper, je schakelt nóg sneller tussen apps en het scherm is van nóg hogere kwaliteit. 

  Wil je afrekenen met fysieke simkaarten? 

  Ben je overtuigd van de voordelen van de eSIM? En wil je zo snel mogelijk afscheid nemen van het gepriegel met fysieke simkaarten binnen je organisatie? Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek, onze specialisten leveren je advies op maat!

  Lees verder over Hardware en Connectiviteit.  

  Meer nieuws

  Ontdek hoe Fivespark IT-uitdagingen aanpakt met toegankelijke oplossingen

  Benieuwd naar hoe Fivespark de complexe wereld van IT vereenvoudigt? In een recent interview met Dutch IT Channel bespreken onze CTO Kees va.

  Zo maken we prioriteit van goed werkgeverschap

  Ruim zeventig Fivespark-medewerkers zijn dagelijks in de weer om een fijne en veilige digitale werkplek voor onze klanten te realiseren. Daa.

  Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

  Wat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanage.