Wacht even... Hebben we eigenlijk wel een back-up

31-05-2023
Featured Image

In dit blog

  Wat gebeurt er bij jouw bedrijf als het vaste internet uitvalt? Geen idee? Gaat iedereen naar huis? Als het antwoord niet 'dan gaan we over op de back-up verbinding' is, dan is het tijd om over een back-upverbinding na te denken.

  Onze collega Laurens praat je bij.

  “Helaas zijn er nog steeds bedrijven die pas merken hoe afhankelijk ze zijn van internet als het een paar uur wegvalt”, aldus Laurens de Vries, Teamlead Service & Support bij Fivespark. “Bij onze klanten plaatsen we bijna altijd een draadloze back-up voor de internetverbinding. Gaat er iets mis met het vaste internet, dan schakelt ons systeem naadloos over op de draadloze verbinding. Daar merk je eigenlijk niets van, en dat is precies de bedoeling.”

  MatchLaurens de Vries - Teamlead Service & Support

  Zonder internet geen werk

  Moderne kantoren hebben internet nodig om gebruik te maken van een waslijst aan applicaties en toepassingen; van videobellen en bestanden delen tot aan e-mail en de administratie. Maar internet is voor meer nodig. Praktisch ieder bedrijf gebruikt bijvoorbeeld vaste telefonie via VoIP (Voice over IP). Je zou het bijna vergeten, maar die toestellen doen het niet zonder internet. Winkels gebruiken internet daarnaast ook voor het kassasysteem, de pinbetalingen, de beveiligingscamera’s en om de voorraad te beheren.

  Je risico’s afdekken

  Laurens: “Het is een beetje een cliché-opmerking als het om back-ups gaat, maar je merkt pas hoe hard je een back-up nodig hebt, als het te laat is. Dat geldt voor een back-up van je data , maar ook voor een back-up van je verbinding. Natuurlijk dek je een flink deel van de risico’s af door voor een betrouwbare partner te kiezen en kwalitatief hoogwaardige hardware te kopen. Maar zelfs daarmee kun je niet alle internetproblemen voorkomen.”

  Een ongeluk zit in een klein hoekje

  Ons supportteam staat 24/7 klaar om klanten bij problemen te helpen. Laurens: “We doen bij Fivespark natuurlijk ons best om zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren. Maar er gebeurt ook wel eens iets waar we geen invloed op hebben. Wij weten hier op de helpdesk hoe vaak er kabels geraakt worden bij graaf- en bouwwerkzaamheden. De problemen die hierdoor ontstaan, zijn niet snel op te lossen: die kabels moeten eerst vervangen worden. En los daarvan loopt er ook bij de provider wel eens iets mis, ontstaat er trammelant in een verdeelkast of gebeurt precies datgene dat volgens iedereen niet kan gebeuren. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt gewoon niet alles voorkomen.”

  Internetstoringen zijn kostbaar

  De schade die een internetstoring veroorzaakt, kan flink oplopen. Laurens: “Reken maar uit wat het kost als je bedrijf een halve dag stilvalt. In veel gevallen kun je natuurlijk uitwijken naar thuiswerkplekken; maar zelfs als je direct op een storing reageert door allemaal naar huis te gaan, verlies je nog veel tijd en geld. En dan hebben we het puur over kantooromgevingen, dat je naar huis kunt gaan. Gaat het om een winkel of een horeca locatie dan is dat geen optie, dan ligt de boel gewoon stil.”

     💡Zelf de kosten van je downtime berekenen? Dat kan aan de hand van een betrekkelijk simpele formule💡

  Kosten van downtime = (verlies van productiviteit + verlies van omzet + extra kosten) * duur van de downtime

  De kosten van downtime zijn in vrijwel elk geval groter dan de investering in een goede back-up verbinding. Zorg er dus voor dat je dit bijtijds regelt. 


  Gewoon doorwerken bij storingen

  Bij Fivespark bieden we een oplossing die ervoor zorgt dat je het niet eens merkt als de fysieke internetverbinding uitvalt. Laurens: “Met onze draadloze back-upverbinding kun je gewoon doorwerken als er een storing is op de vaste lijn. Valt het normale internet ineens uit, dan schakelt ons systeem automatisch over op de back-up.”

  Datalimiet

  Tussen de vaste, fysieke verbinding en de draadloze back-upverbinding zitten twee belangrijke verschillen. De draadloze verbinding is iets trager en heeft een datalimiet. Laurens: “Standaard leveren wij back-up verbindingen met een datalimiet. Je kunt altijd een onbeperkte databundel afnemen (met fair-use policy), maar voor de meeste bedrijven is dat niet nodig. Tenzij jouw bedrijf uitzonderlijk veel data verbruikt, kun je met een van tevoren gestelde limiet goed uit de voeten als er een storing is.”0

  Zoeken naar een passende oplossing

  Gebruikt jouw bedrijf zo veel data, dat je met jouw verbinding niet toekomt, dan zoeken we naar een passende oplossing. Laurens: “Een hogere datalimiet ligt dan voor de hand, maar wij kijken altijd iets verder dan onze neus lang is. Je kunt dit probleem ook anders oplossen. Bijvoorbeeld door het aantal videomeetings en andere dataslurpers te beperken. Of door een deel van de verbinding voor bedrijfskritische applicaties te reserveren. Daarmee zorgen we bijvoorbeeld bij winkels dat de kassa’s en de telefoonlijnen ook op de back-upverbinding gegarandeerd blijven werken.”

  Zet bijtijds een back-upverbinding op

  Ieder bedrijf – of je nu een winkel draaiende houdt, of een kantoor runt– is afhankelijk van internet. Laurens: “Een goed werkende internetverbinding is minstens zo belangrijk als betrouwbare data-opslag. In beide gevallen zie je helaas vaak dat het eerst een keer mis moet gaan, voor mensen maatregelen nemen. Laat het zover niet komen. Een back-upverbinding is heel eenvoudig op te zetten, maar dan moet je hem wel in huis halen vóór hij nodig is.”

  Heb jij nog geen goede back-upverbinding, twijfel je aan je huidige provider of wil je gewoon zeker weten dat de zaken goed geregeld zijn? Wij staan voor je klaar, laat  onze specialisten contact opnemen of plan een demo.

  Wij denken graag met je mee!

  Lees verder over Connectiviteit.

  gerelateerde berichten

  Ontdek hoe Fivespark IT-uitdagingen aanpakt met toegankelijke oplossingen

  Benieuwd naar hoe Fivespark de complexe wereld van IT vereenvoudigt? In een recent interview met Dutch IT Channel bespreken onze CTO Kees va.

  Zo maken we prioriteit van goed werkgeverschap

  Ruim zeventig Fivespark-medewerkers zijn dagelijks in de weer om een fijne en veilige digitale werkplek voor onze klanten te realiseren. Daa.

  Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

  Wat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanage.