5 slimme keuzes voor het duurzaam inkopen van hardware

2-11-2023
Featured Image

In dit blog

    Met relatief eenvoudige keuzes maak je bij het inkopen van hardware al een groot verschil. Maar misschien weet je niet precies waar je moet beginnen of ben je benieuwd welke duurzame keuzes we bij Fivespark aanbieden. In dit artikel neemt Michael Groen je daarom mee in de 5 belangrijkste keuzes voor het duurzaam inkopen van hardware. Michael is inkoopmanager, lid van team Duurzaam en werkt al 23 jaar bij Fivespark. Hij weet daarom alles van hardware én duurzaamheid, en geeft je graag advies.

    Micheal Groen Gele rand“Bij de inkoop van hardware kom je voor allerlei keuzes te staan. Krijgen medewerkers bijvoorbeeld allemaal dezelfde laptop, laat je ze zelf kiezen of maak je onderscheid per functie? Naast deze praktische vraagstukken, speelt duurzaam inkopen ook een steeds grotere rol. Waar moet je op letten en welke afwegingen maak je? Bij Fivespark vinden we het belangrijk om ons hierin te verdiepen, zodat we zelf steeds groener inkopen én onze klanten daarbij kunnen helpen,” vertelt Michael.

    De belangrijkste keuzes die je kunt maken bij het duurzaam inkopen? Dat zijn volgens Michael deze 5 keuzes:

    1. Kies je voor hardware die duurzaam gebouwd is?
    2. Geef je hardware een tweede leven?
    3. Kies je voor hardware die lang updates ontvangt?
    4. Compenseer je e-waste?
    5. Kies je voor Hardware as a Service?

    A. Hardware die duurzaam gebouwd is

    “Als je wilt kiezen voor hardware die duurzaam gebouwd is, dan heb je bij ons verschillende opties. Zo hebben we hardware met een duurzaamheidscertificering, toestellen van Fairphone en accessoires van gerecyclede materialen,” vertelt Michael.

    Hardware met een duurzaamheidscertificering

    “Eén van de eerste dingen waar je op kunt letten bij het inkopen van duurzame hardware, is de certificering van TCO Certified. Dit is dé wereldwijde certificering voor duurzame IT-producten,” zegt Michael. “Elke drie jaar vernieuwt TCO de criteria, zodat ze volledig up-to-date zijn en stapsgewijze verandering stimuleren. De criteria gaan onder andere over gevaarlijke stoffen, circulariteit en maatschappelijk- en milieuverantwoord produceren.”

    Telefoons van Fairphone

    “De meeste toestellen van bekende merken kun je niet openmaken zonder technische kennis of de juiste apparatuur. Bij de toestellen van Fairphone kan dat wel. Is de batterij of het scherm kapot? Dan kun je dit eenvoudig zelf repareren, gewoon met een schroevendraaier,” legt Michael uit. “Fairphone zet dan ook erg in op duurzaamheid en een lange levensduur. Ook zijn de toestellen zoveel mogelijk gemaakt van gerecyclede materialen en ze zijn elektronisch afval neutraal.”

    Accessoires van gerecyclede materialen

    “Bij het inkopen van duurzame hardware denk je al snel aan laptops, tablets en smartphones. Maar ook bij het inkopen van accessoires kun je duurzame keuzes maken,” zegt Michael. “Een telefoonhoesje voorkomt bijvoorbeeld dat een telefoon kapotgaat, waardoor de levensduur verlengt. Aan de andere kant zijn veel hoesjes gemaakt van plastic of siliconen, wat weer slecht is voor de planeet. In onze webshop bieden we daarom steeds meer telefoonhoesjes – en andere accessoires – aan van gerecyclede materialen. Hiermee beschermen medewerkers hun hardware, zonder concessies te hoeven doen voor het milieu.”

    B. Hardware een tweede leven geven

    “Ook kun je kiezen voor ‘renewed’ of ‘refurbished’ hardware. Je geeft hardware dan een tweede leven,” vertelt Michael. “In de praktijk zien we dat steeds meer organisaties hier nieuwsgierig naar zijn. Maar als het tijd is om een keuze te maken, gaan ze toch vaak voor nieuwe toestellen. Hopelijk gaat daar verandering in komen, want deze hardware is van binnen en van buiten nog van goede kwaliteit. Dit wordt uitgebreid gecheckt met strenge controles en je krijgt hier ook gewoon garantie op.” Wil jij zelf je hardware een tweede leven geven? Dat kan heel simpel geregeld worden, check hier hoe

    C. Hardware die lang software updates ontvangt

    “Hardware die duurzaam gebouwd is, maar na een tijdje geen updates meer ontvangt? Dat is, zeker met de huidige ransomware-aanvallen, niet erg handig,” zegt Michael. “Het is daarom belangrijk om bij het inkopen van hardware ook te kijken hoe lang je er software updates bij krijgt. Hoe langer, hoe beter, want dan kun je de hardware voor een langere tijd veilig in gebruik houden.”

    “Een goed voorbeeld van hardware die lang software updates ontvangen, zijn de smartphones en tablets uit de Samsung Enterprise Edition-reeks. Deze reeks is speciaal voor de zakelijke markt ontworpen en voldoet aan alle moderne gebruikerswensen en security-eisen van organisaties en hun medewerkers.”

    D. E-waste compensatie voor aangeschafte hardware

    “Een andere mooie keuze is het compenseren van e-waste voor je aangeschafte hardware. Voor iedere telefoon of laptop die je koopt, recycle je er ook één in een land waar recycling niet de norm is,” legt Michael uit. “Bij Fivespark doen we dit met al onze eigen hardware en we bieden het ook voor onze klanten aan. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een kleine opslag te betalen. Dit maakt het een hele eenvoudige en pragmatische stap naar circulariteit. Bij vliegmaatschappijen zie je dit al langer: je betaalt een klein bedrag bovenop de reissom om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren.” 

    E. Kiezen voor Hardware as a Service

    “Het kan ook een duurzame keuze zijn om hardware niet te kopen, maar af te nemen als service. Bijvoorbeeld als er tijdelijke projecten lopen of andere situaties waarin je snel wil op- of afschalen,” zegt Michael. “We standaardiseren dan de volledige levenscyclus van de hardware. Zo kun je verouderde hardware bij ons inleveren. Hardware die nog een ronde mee kan, gaat terug naar de beschikbare voorraad. En afgeschreven hardware wordt verwerkt tot zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen.” 

    Verduurzaming achter de schermen

    “Niet alleen krijg je bij ons verschillende duurzame keuzes bij het inkopen van hardware, ook achter de schermen werken we hard aan verduurzaming. Denk aan het verminderen van verpakkingsmateriaal, transportbewegingen en plastic simkaarten,” zegt Michael.

    Minder verpakkingsmateriaal

    Als je bijvoorbeeld een grotere aanvraag bij ons doet, laten we zeggen: honderd hoesjes, dan bestellen we geen hoesjes die stuk voor stuk in een doosje zitten. In plaats daarvan bestellen we de hoesjes in bulk en zitten alle hoesjes in één doos. Er is dan minder verpakkingsmateriaal nodig, het neemt minder ruimte in beslag tijdens het transport én het scheelt tijd met uitpakken,” vertelt Michael. “Het minimaliseren van verpakkingen zien we ook terug bij onze leveranciers. Zo wordt er steeds minder overbodige lucht vervoerd en zit er bijna nooit meer een gebruiksaanwijzing in de verpakking, omdat deze eenvoudig online te vinden is. En je ziet steeds vaker dat smartphones zonder oplader geleverd worden.”

    Minder transportbewegingen

    “Ook hebben we de logistiek van Fivespark volledig uitbesteed. Voorheen hadden we een logistieke beweging van de distribiteur naar ons magazijn, en van ons magazijn naar de eindklant. Nu gaat alles rechtstreeks naar de eindklant. Dat betekent één transportbeweging minder én de klant heeft de hardware sneller,” legt Michael uit.

    Minder plastic simkaarten

    “Tot slot stimuleren we onze klanten om een esim te gebruiken. Deze doet in principe hetzelfde als een plastic simkaart, maar dan zonder fysiek kaartje. Naast dat dit natuurlijk duurzamer is, is het ook een stuk handiger. Zo kunnen medewerkers eenvoudig een privé en zakelijk abonnement gebruiken op hetzelfde toestel,” vertelt Michael.

    Ook duurzaam inkopen?

    Wil je dat Michael eens met je meedenkt over het duurzaam inkopen van hardware voor jouw bedrijf? Of heb je andere vragen over het verduurzamen van je IT-strategie? Laat ons contact met je opnemen, wij adviseren je graag! 

    Lees verder over duurzame hardware of onze onze bredere visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

    gerelateerde berichten

    Zo maken we prioriteit van goed werkgeverschap

    Ruim zeventig Fivespark-medewerkers zijn dagelijks in de weer om een fijne en veilige digitale werkplek voor onze klanten te realiseren. Daa.

    Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

    Wat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanage.

    Kerberoasting maakt sterke wachtwoorden nog belangrijker

    “Heb je een sterk wachtwoord?” zit met “Heb je een herstart geprobeerd?” in het repertoire van iedere support-medewerker. Daar is een reden .