BlogPost 90599008962 “Het voordeel van een partnership met Fivespark was direct duidelijk.”

“Het voordeel van een partnership met Fivespark was direct duidelijk.”

  • Klant: Novar
  • -
Novar Klantcase

“Als het op verbindingen aankomt heeft Fivespark twee uitdagingen voor ons opgelost. Op kantoor hebben we eindelijk overzicht op de mobiele abonnementen zodat we ze goed kunnen beheren. En aan onze operationele kant, hebben we nu betrouwbare dataverbindingen op locaties die vaak ver buiten bewoonde gebieden liggen.”

Sander Dannenberg Gele randRoel de Boer Gele randSander Dannenberg (links) is Manager IT bij Novar. Deze organisatie is marktleider in grootschalige zonneprojecten en expert op het gebied van duurzame energieprojecten.

Zijn collega Roel de Boer (rechts) is Asset Manager bij Klaer. Dit is de zelfstandige beheerorganisatie van Novar. Zij werken samen met Fivespark om de verbindingen van medewerkers én van assets neer te zetten en te beheren.

 

Meer dan 1,5 miljoen operationele zonnepanelen aangelegd

Novar is de nieuwe naam van het in 2014 opgerichte bedrijf Solarfields. Onder de oude naam zijn in Nederland meer dan 1,5 miljoen operationele zonnepanelen aangelegd op zonneparken en op zonnedaken. Klaer, voorheen Solarfields Services is de in 2023 zelfstandig geworden beheerafdeling van Novar. Zij beheert 25 zonneparken en meer dan 40 zonnedaken van Novar. En ook assets van andere (internationale) partijen.

Altijd contact via IoT-simkaarten

Vanzelfsprekend wordt van IT gebruik gemaakt om de opbrengst en status van alle assets centraal in de gaten te houden. Om die meetgegevens samen te brengen, zijn betrouwbare dataverbindingen noodzakelijk. Op advies van Fivespark heeft Novar alle zonneparken daarom voorzien van meer betrouwbare IoT-simkaarten . Sander: “Veel van onze locaties liggen buiten bewoond gebied en daar is het signaal niet altijd even sterk. Met een gewone simkaart doe je daar weinig aan, want die zit vast aan één netwerk. Met IoT simkaarten wordt automatisch het beste netwerk uitgekozen dat beschikbaar is op de desbetreffende locatie. Hierdoor hebben we één sim die van meerdere netwerken gebruik kan maken en is er dus altijd een back-up.” 

“Een IoT-simkaart kan tussen netwerken wisselen en gebruikt daarom altijd de beste verbinding.”

Actief batterijmanagement vereist hoge uptime

De zeer hoge uptime, waar IoT-simkaarten voor zorgen, is onmisbaar wanneer je een 5MW batterij wilt aansturen. Sander: “Als de verbinding met een zonnepark een kwartiertje wegvalt, is dat geen groot probleem. De data wordt gewoon lokaal opgeslagen en zodra het kan, alsnog verzonden. Een batterij daarentegen heeft echt actief management nodig. We houden tot op de seconde bij of hij moet laden of ontladen. Dit moet om het stroomnet stabiel te kunnen houden. En zodat de prijs van elektriciteit gunstig is. Met de slimmere IoT-simkaarten kunnen we dat veel betrouwbaarder monitoren.”

Mobiele abonnementen voor 120 medewerkers

Naast IoT-simkaarten voor de assets, verzorgt Fivespark ook de mobiele telefonie voor de 120 medewerkers van Novar. Voor Fivespark in beeld kwam, regelde Novar dit direct bij een grote aanbieder. Sander: “In de beginjaren werd voor iedere nieuwe medewerker een los abonnement afgesloten. Daardoor hadden we na verloop van tijd allemaal losse abonnementen met ieder een eigen einddatum. Het was niet meer te overzien. We hebben eerst de grote aanbieder om een oplossing gevraagd. Maar hier kregen we als bedrijf zelfs geen accountmanager, waardoor er weinig te regelen was. We hebben daarom besloten dat het tijd was om weg te gaan.”

Een eigen vaste contactpersoon van Fivespark

Fivespark werkt anders en stelde Novar direct voor aan een eigen vaste contactpersoon: Maarten de Boer. Sander: “Het voordeel van een partnership met Fivespark was direct duidelijk. Zo hebben we samen met Maarten direct alle nummers overgezet naar contracten met dezelfde einddatum. Daardoor hebben we nu overzicht en duidelijke voorwaarden. Al onze contracten hebben dezelfde einddatum en Maarten vergelijkt voor ons aanbieders. Hij kijkt wat het best past bij onze behoeften en houdt daarbij de contracten goed in de gaten.”

“Door je abonnementen bij één partner onder te brengen, krijg je veel meer overzicht op de looptijd en de voorwaarden.”

Grip op telefoniecontracten

Voor een groeiende organisatie als Novar is het heel belangrijk om grip te houden op de telefoniecontracten. Sander: “Door je abonnementen bij één partner onder te brengen, krijg je veel meer overzicht op de looptijd en de voorwaarden. We hebben het met Fivespark ook over de kosten per abonnement gehad. Maarten heeft daar goed naar gekeken en gezorgd dat onze totale kosten nu lager zijn dan toen we allemaal losse abonnementen bij de grote aanbieder afnamen.”

 


Grootste solar carport ter wereld

Novar is in 2014 opgezet om provincies en gemeenten te helpen bij het opzetten van grootschalige zonneprojecten. Daarmee levert de organisatie een zeer actieve bijdrage aan het verduurzamen van Nederland. Een in het oog springend project is het parkeerterrein van Lowlands in de buurt van Biddinghuizen. Samen met organisator MOJO heeft Novar daar de grootste solar carport ter wereld gebouwd. Bezoekers van het festival kunnen hun auto in de schaduw van ruim 90.000 zonnepanelen parkeren. De auto’s worden in de schaduw minder heet, en de panelen produceren jaarlijks 37 MWp (megawattpiek), genoeg om 10.000 huishoudens van stroom te voorzien.


Eigen netwerken bouwen met anderen 

Overigens levert Novar niet direct aan huishoudens. Roel: “Wij werken wel samen met andere partijen om een eigen netwerk te bouwen. Zo hebben we een grote aardappelverwerkende fabrikant geholpen om problemen met netcongestie te vermijden door een eigen gesloten distributiesysteem (GDS) op te zetten. Maar meestal verkopen we de duurzame energie via de netbeheerders aan de energieleveranciers. We krijgen wel eens vragen van bewoners of ze bij ons kunnen aftappen en als het zou mogen, dan hadden we dat graag gedaan. Maar helaas kan en mag dat niet.”

“Wij zijn één van de eerste partijen in Nederland die een eigen omvormer bouwt.”

Op nieuwe manieren bijdragen aan de energietransitie

Novar zoekt actief naar nieuwe manieren om bij te dragen aan de energietransitie. Roel: “Wij zijn een bedrijf dat gewoon begint en de problemen oplost die we onderweg tegenkomen.” Daar gaan ze ver in. Sander: “Om op het hoogspanningsnet aan te sluiten heb je een omvormer, station of transformatorstation nodig. Wij hadden een locatie op het oog waar die infrastructuur niet stond. Toen hebben we gewoon gezegd ‘dan bouwen we het zelf wel’. Wij zijn één van de eerste partijen in Nederland die zo een eigen omvormer bouwt.” Voor Fivespark is deze aanpak zeer herkenbaar: "Het proces van onze productontwikkeling is vergelijkbaar met die van Novar en maakt voor een prettige samenwerking." Aldus Maarten de Boer. 

De toekomst is duurzaam

De toekomst van Nederland (en de rest van de wereld) is duurzaam. Daar is meer dan alleen zonne-energie voor nodig. Fivespark draagt zijn steentje bij met mvo-initiatieven zoals duurzame hardware. Novar speelt een centrale rol in de energietransitie en zij gaan in de toekomst ook projecten buiten Nederland uitvoeren. Sander: “Wij willen het energiegebruik schoonmaken. Dat motiveert de mensen die hier werken. Je bent deel van de energietransitie en je merkt dat mensen het mooi vinden om daaraan bij te dragen.” 

Ook samenwerken?

Onze adviseurs kunnen jou helpen met IT-oplossingen speciaal voor jouw situatie. Heb jij een uitdaging op IT gebied? Laat ons contact opnemen wanneer het jou uitkomt. 

Lees verder over ConnectiviteitHardware en IT-beheer

Novar -