Zakelijk internet anno 2023: Kabel, ADSL of Glasvezel?

10-08-2023
Featured Image

In dit blog

    Wat moet je weten?

    Onlangs werd duidelijk dat 2022 'een absoluut recordjaar voor glasvezel' was. Met meer dan 1 miljoen nieuwe aansluitingen en steeds meer mogelijkheden voor groei, zit glasvezel in de lift. Sinds glasvezel in 2005 in Nederland geïntroduceerd werd, is de behoefte aan snel en betrouwbaar internet geëxplodeerd. En die groeiende vraag ligt niet alleen bij consumenten. Met de intrede van cloud computing, videovergaderen en API-koppelingen hangt het succes van bedrijven steeds af van digitale verbindingen tussen collega, klant en leveranciers.

    Om al deze toepassingen soepel te laten lopen is de oldschool inbelverbinding niet voldoende meer. Wie zakelijk internet nodig heeft, heeft in hoofdlijnen keuze uit drie oplossingen:

    • Glasvezel: gegevens uitwisselen met
    • Kabel: ooit voor tv en radio, maar nu ook voor snel internet
    • (x)DSL: perst qua snelheid het uiterste uit een 'ouderwetse' telefoonlijn

    Om je te helpen bij de keuze tussen deze drie oplossing zetten we ze in dit artikel voor je op en rijtje.

    Optie 1: Zakelijk Glasvezel internet

    Glasvezel werkt met licht in plaats van elektriciteit en is qua snelheid superieur aan de andere opties. Bovendien is dit type verbinding ook nog eens heel stabiel en betrouwbaar. Een goede reden om voor glasvezel te kiezen, als dit op jouw locatie beschikbaar is. Het aantal locaties waar (zakelijke) glasvezel beschikbaar is neemt gelukkig snel toe.

    Voor- en nadelen:
    +   Supersnel
    +   Betrouwbaar
    +   Grote bandbreedte waardoor je veel tegelijkertijd kunt doen
    +   Veilig omdat glasvezel moeilijk te hacken is
    +   Toekomstbestendig omdat het gemakkelijk te upgraden is

    -    De aanlegkosten zijn wat hoger dan van een kabel of (x)DSL aansluiting

    Ben je gevestigd op een locatie waar glasvezel beschikbaar is? Dan is de keuze wat ons betreft zeer eenvoudig. Is er nog geen glasvezelaansluiting beschikbaar, dan is er een goede kans dat dit binnenkort aangelegd zal worden.

    Glasvezel komt binnenkort naar de gemeente Wordmerland, Amstelveen, Zaanstad en Diemen. Check hier voor meer informatie, en de beste aanbieding! 

    Optie 2: Kabelinternet

    Is glasvezel niet beschikbaar, dan kan zakelijk kabelinternet een prima alternatief zijn. De kabel begon ooit als vervanging van de antennes op daken voor ontvangst van televisie en radio, maar ontwikkelde zich inmiddels tot een medium dat ook voor internet ingezet wordt – zowel particulier als zakelijk.

    Voor- en nadelen:
    +   Snel
    +   Breed beschikbaar
    +   Eenvoudige installatie

    -    Gedeelde bandbreedte met andere abonnees waardoor de snelheid bij drukte afneemt
    -    Lagere upload dan downloadsnelheid wat een nadeel kan zijn voor cloud computing
    -    Minder toekomstbestendig

    Als glasvezel (nog) niet beschikbaar is, is kabelinternet een goed alternatief. Er is zowel qua internetverbinding als qua hardware en software een en ander te kiezen, om het meeste uit je verbinding te halen. Kies je voor kabel? Dan zijn er nog veel verschillende opties, vraag een demo aan om uit te zoeken wat past bij jouw situatie.

    Optie 3: (x)DSL internet (o.a. ADSL, ISDL en VDSL)

    Hoewel glasvezel snel oprukt en de kabel breed beschikbaar is, zijn er toch gebieden in Nederland waar deze niet voor handen zijn. (x)DSL is dan een interessante optie, omdat telefoonlijnen vrijwel overal in Nederland beschikbaar zijn. Met een zakelijke (x)DSL-lijn haal je de maximale snelheid uit een gewone telefoonlijn en dat kan voor jouw bedrijf genoeg zijn om aan je connectiviteitseisen te voldoen.

    Voor- en nadelen:
    +   Vrijwel overal beschikbaar
    +   Relatief lage kosten
    +   Eenvoudige installatie

    -    Afstandslimiet, waardoor de snelheid afneemt als je ver van de centrale zit
    -    Lagere upload dan downloadsnelheid wat een nadeel kan zijn voor cloud computing
    -    Gedeelde bandbreedte met andere abonnees waardoor de snelheid bij drukte afneemt
    -    Gevoeliger voor verstoringen

    Een (x)DSL aansluiting is langzamer dan glasvezel en kabel. En gevoeliger voor storingen. Laat je daarom adviseren of dit voor jouw bedrijf de juiste oplossing is en om er zeker van te zijn dat je het maximale qua snelheid en stabiliteit uit (x)DSL haalt.

    Niet alleen voor digital nomads: 4G/5G

    Ben je veel onderweg of zit je in een buitengebied met alleen telefoon? Dan kun je ook draadloos internet via 4G of 5G overwegen. De mogelijkheden nemen in rap tempo toe, en in bepaalde situaties is zakelijk mobiel internet (4G/5G) inmiddels een volwassen alternatief voor de vaste verbinding of als back-up.  

    De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van je verbinding is dan wel een aspect om extra op te letten. Gelukkig kun je dat met de juiste hardware en software goed sturen. Ook hier adviseren we je graag in.

    Wat past bij jou?

    De boodschap is simpel: Heb jij in 2023 de mogelijkheid om glasvezel te kiezen, dan is dat altijd je beste zet. Is dat (nog) geen optie, dan zijn kabelinternet en (x)DSL prima alternatieven. Wil jij direct advies voor jouw locatie? Laat je inlichten door onze experts.

    Met 20+ jaar ervaring in connectiviteit hebben we iedere situatie al wel eens gezien. Ben je benieuwd wat voor jouw bedrijf of organisatie de juiste keuze is, of hoe je je verbinding zo veilig en efficiënt mogelijk inricht? Plan dan hier een adviesgesprek in of lees verder over connectiviteit

    Is glasvezel nog niet in jouw buurt en ben je benieuwd of het jouw kant uit komt? Ontdek of glasvezel naar jouw bedrijventerrein komt

     

    Verder lezen

    Zo maken we prioriteit van goed werkgeverschap

    Ruim zeventig Fivespark-medewerkers zijn dagelijks in de weer om een fijne en veilige digitale werkplek voor onze klanten te realiseren. Daa.

    Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

    Wat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanage.

    Kerberoasting maakt sterke wachtwoorden nog belangrijker

    “Heb je een sterk wachtwoord?” zit met “Heb je een herstart geprobeerd?” in het repertoire van iedere support-medewerker. Daar is een reden .