Hoe kies je de juiste headset?

15-06-2023
Featured Image

In dit blog

  In de moderne werkplek is de headset niet meer weg te denken. Online meetings, telefoontjes of volledige focus en omgevingsgeluiden wegfilteren. Je oordoppen zijn essentieel. Als jij iets weet van headsets, dan weet je dat er de laatste jaren ontzettend veel functionaliteiten en factoren bij zijn gekomen. Maar niet gevreesd, wij wijzen je de weg!

  We zien in de praktijk vaak dat de aanschaf van nieuwe headsets hand in hand is gaat met de overstap van het traditionele VoIP-bellen naar bellen via de cloud, bijvoorbeeld via Teams. Oude VoIP-toestellen kunnen dan van het bureau af, en ingewisseld worden voor een mooie headset. 

  De perfecte headset kiezen

  Vooropgesteld, er bestaat niet zoiets als de perfecte headset. Er bestaat wél zoiets als de beste headset voor jouw situatie. Wat het beste bij jou of jouw medewerkers past, begint bij deze factoren:

  • Noise cancelling of reguliere oren. Een binnendienst medewerker die de hele dag aan het werk is in een kantoortuin is meer gebaat bij een office headset met goede noise cancelling.
  • Snoer of geen snoer. Voor callcentermedewerkers is het juist prettig om bewust te kiezen voor een headset met oplaadstation of juist een bedrade headset. Wanneer je een groot deel van de dag aan het bellen bent, wil je er immers niet aan hoeven denken dat de headset ook weer opgeladen moet worden.
  • De juiste connectie. Een accountmanager die veel onderweg is wil een draadloze headset die in de auto automatisch koppelt met zijn mobiele telefoon. En die vanzelf ook weer verbindt met de laptop wanneer die aangezet wordt. Zit je altijd achter een bureau moet je daar vlekkeloos kunnen schakelen. 
  • Maak je veel online vergaderuren? Check dan EPOS BrainAdapt eens: dit is een lijn audioapparatuur waar storende geluiden weggefilterd worden. Dat zorgt ervoor dat je minder vermoeid raakt van het (video)bellen en dat je je beter kunt concentreren.

  De diepte in

  Koptelefoons zijn er in alle soorten en maten. Grote kans dat jouw organisatie beschikt over oortjes of headphones waar je uitstekend mee kunnen bellen. Tenminste, dat denk je. Want hoewel koptelefoons en headsets ongeveer hetzelfde kunnen, verschillen ze toch behoorlijk.

  Draadloze koptelefoons verbinden meestal alleen via bluetooth. Met een headset heb je vaak meerdere mogelijkheden door onder andere unified communications (UC). UC combineert verschillende technologieën, zoals VoIP (Voice over Internet Protocol), instant messaging, videoconferenties, e-mail en je kunt zaken als je aanwezigheid instellen. Daarmee zet je een geïntegreerd systeem waarmee gebruikers in realtime communiceren en samenwerken. Een oplossing die het leven op kantoor een stukje gemakkelijker maakt.

  Een office headset is vanzelfsprekend primair bedoeld voor communicatie. Daarom zijn de microfoons over het algemeen van hogere kwaliteit en is de microfoon ook beter geplaatst ten opzichte van je mond. Voor consumentenkoptelefoons is die microfoonfunctie van secundair belang. Die is er namelijk voor gemaakt om optimaal naar bijvoorbeeld muziek te kunnen luisteren. Kortom, zo'n koptelefoon of een setje oortjes is prima geschikt om zo af en toe mee te bellen. Maar niet om structureel zakelijk te gebruiken.

  Er zijn nogal wat keuzes

  Zoals gezegd, er is geen ‘one size fits all’. Daarvoor zijn binnen de meeste organisatie de functies te verschillend en individuele medewerkers hebben ook andere wensen. Wil je weten wat het beste bij jou past, denk dan vooral na over de volgende punten. 

  1. Allereerst je budget, veel hangt af van welk budget voor de hardware beschikbaar is.
  2. Oorcomfort, draag je de headset meerdere uren per dag? Dan moet je zeker weten dat je headset comfortabel op de oren blijft zitten. 
  3. Vorm, er zijn drie typen: In-ear, on-ear en over-ear. Ga je veel bellen in een drukke ruimte? De over-ear headset geniet dan de voorkeu. Terwijl iemand die veel onderweg is eerder zal kiezen voor een compacte in ear optie.
  4. Internet bellen? Als er zowel gebruik gemaakt wordt van traditionele telefonie als cloud bellen, krijg je meer flexibiliteit in verbindingsmogelijkheden met een combinatie van Bluetooth en DECT.
  5. Bluetooth of USB. Voor sommige werkplekken kan een basisstation voor de headset handig zijn in plaats van een koppeling met een laptop, wat weer andere eisen stelt aan de hardware

  Welke factoren voor jouw organisatie het meest belangrijk zijn, kunnen wij niet voor je bepalen. We kunnen die factoren wel samen met jou in kaart brengen en beoordelen, de mogelijkheden bespreken en uiteindelijk deskundig advies geven. En uiteraard helpen we je ook graag met de aanschaf – zelfs voor de medewerker die vooral op zoek is naar focus en goede muziek. 

  Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze specialisten, ze denken graag met je mee!

  Lees verder over Hardware.

   

  Lees verder

  Zo maken we prioriteit van goed werkgeverschap

  Ruim zeventig Fivespark-medewerkers zijn dagelijks in de weer om een fijne en veilige digitale werkplek voor onze klanten te realiseren. Daa.

  Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

  Wat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanage.

  Kerberoasting maakt sterke wachtwoorden nog belangrijker

  “Heb je een sterk wachtwoord?” zit met “Heb je een herstart geprobeerd?” in het repertoire van iedere support-medewerker. Daar is een reden .