De eerste maand van 2024 is bijna voorbij, en de meeste goede voornemens zijn alweer vergeten. Daarom hebben we een lijst opgesteld van punten die jouw organisatie dit jaar écht moet uitwerken. Dat hoeft niet voor de zomer geregeld te zijn, maar als je deze zaken tegen de kerstvakantie nog niet geregeld hebt, dan heb je wel een uitdaging.
1. Eind 2024 moet jouw organisatie (mogelijk) aan de NIS2-wetgeving voldoen
Eind 2024 (formeel vanaf 17 oktober) moeten bedrijven en organisaties met meer dan 50 medewerkers of meer dan 10 miljoen euro omzet voldoen aan de NIS2-richtlijn. Kort door de bocht: hoe groter (of essentiëler) je organisatie, hoe strenger de regels zijn. Daar komt bij dat je zelf moet vaststellen of je onder de richtlijn valt. Als je dat al hebt gecontroleerd en met NIS2 bezig bent, dan hoeft deze actie niet op de te-doen-lijst. Ben je nog niet helemaal mee met NIS2? Geen paniek, wij leggen het allemaal aan je uit in de NIS2 FAQ!
2. Neem afscheid van legacy apps
Vaarwel zeggen is niet altijd makkelijk, maar soms echt noodzakelijk. Antieke apps zijn als een paar iets te goed ingelopen wandelschoenen. Je weet dat ze weg moeten, maar kan je geen wereld zonder voorstellen. Wat die vergelijking betreft, hebben wij goed nieuws. Een ‘goed ingelopen’ app is over te zetten naar een moderne omgeving. Je houdt alle functionaliteit en voordelen van de ‘oude, trouwe app’ en voegt daar support, onderhoud én (eventueel) extra functionaliteit aan toe. Agendeer afscheid van je legacy apps voor 2024 en maak je applicatie (en organisatie) weer helemaal toekomstbestendig. Benieuwd hoe dat werkt? Hier lees je hoe STEF je voorging.
3. Gebruik data om beslissingen beter te onderbouwen
Sturen op je gevoel is goed. Je gevoel ondersteunen met data is beter. Resultaten uit het verleden geven wellicht geen garanties voor de toekomst, maar ze laten wel zien waar de hazen heenlopen. Doe in 2024 meer met alle gegevens die jouw organisatie opslaat door ze in te zetten om datagedreven beslissingen te nemen. Je kunt hier in twee stappen mee aan de slag:
- Zorg dat je data goed op orde is;
- Breng al die data in één overzichtelijke omgeving samen.
Lijken die stappen vrij groot? Gebruik zevenmijlslaarzen om ze te zetten; in IT-jargon noemen wij die laarzen de Composable Data Hub (CDH). Benieuwd hoe het werkt? Bekijk hier een overzicht.
4. Loop het beheer van jouw Digitale Werkplekken na
Werken via een Digitale Werkplek is zo onmisbaar, dat het niet eens meer opvalt. Werken waar je wilt met het device dat je bij de hand hebt, is de standaard waar we op rekenen. Maar heeft jouw organisatie die standaard ook op een standaard manier geregeld? Zo eenvoudig als de Digitale Werkplek werken maakt, zo belangrijk is het om het beheer goed op orde te hebben.
Loop in 2024 jouw Digitale Werkplekken na en controleer of beheer, monitoring, back-ups, hardware, licenties en beveiliging goed geregeld zijn. Wij zullen geen namen noemen, maar die hele controle kun je bij één specifieke IT-partner met een druk op de knop uitvoeren.
Benieuwd wie jou volledig ontzorgt als het op de Digitale Werkplek aankomt? Check hier wat je mist.
5. Controleer je back-ups
Als het op back-ups aankomt zijn twee tegelwijsheden (helaas) nog al te vaak waar:
- Een ongeluk zit in een klein hoekje.
- Door dataverlies ontdekt men back-up problemen.
Bespaar jezelf (en jouw organisatie) het leed dat ‘leren door dataverlies’ heet en zorg dat jouw back-ups in orde zijn. Onthoud daarbij dat een back-up pas echt een back-up is, als je hebt getest of je de data ook echt mee kunt herstellen. Microsoft 365 is niet alleen een fijne verzameling van kantoorsoftware, maar ook een uitstekend voorbeeld om dit punt te illustreren. Microsoft 365 bevat standaard back-up functionaliteit, maar die beschermt niet tegen dataverlies als gevolg van menselijk handelen of cyberaanvallen.
Met andere woorden: de bescherming van Word-documenten, Excelsheets en andere data die jouw mensen met Microsoft 365 maken, moet je zelf regelen. Dat kan gelukkig met minimale inspanning, kijk op deze link om uit te vinden hoe.
6. Ruim je oude hardware op
Laat je voorraadkasten en magazijnen niet langzaam dichtslibben met afgedankte oude hardware. Ruim het op. Gun oude laptops, smartphones en tablets die nog niet helemaal op zijn een tweede leven en recycle apparatuur die zelfs daar te oud voor is. Overbodige apparatuur in een doos stoppen die je in een vergeten kast bewaart, lijkt makkelijk. Dat is onjuist. Recyclen en refurbishen is veel makkelijker, veiliger (er slingert geen onbeheerde data en potentieel gevaarlijk afval in je kasten) én het kan nog geld opleveren ook.
Zet het opruimen van oude hardware op je te-doen-lijst voor 2024. Maak daar geen taak van die je wilt uitstellen, maar plaats het onder het kopje ‘uitbesteden’. Lees hier hoe je dat regelt.
Maak van 2024 een uitstekend nieuw jaar
Wij hopen dat deze actiepunten je helpen om 2024 goed te beginnen zodat je er een uitstekend jaar van kunt maken. Heb je vragen, wil je wat hulp inschakelen of heb je zin om ons een gelukkig nieuwjaar te wensen? Gebruik onze contactpagina. Wij horen graag van je!