Microsoft Defender: slimme endpoint beveiliging voor mkb

10-10-2023
Featured Image

In dit blog

    Het is nog niet zo lang geleden dat nerds die op hun slaapkamer een computervirus in elkaar knutselden de grootste digitale bedreiging waren voor het mkb. Misschien herinner je je nog het ILOVEYOU-virus of het door een Nederlander geschreven Anna Kournikova-virus. De eerste was een vervelende, de tweede was tamelijk onschuldig. En met een goed antivirus-pakket waren je systemen veilig. Maar zo werkt het niet meer...

    Anno 2023 staan de zaken er anders voor. We zijn bij Fivespark niet zo van de bangmakerij, toch kunnen we er in dit geval niet onderuit: cybersecurity is een behoorlijk complex verhaal geworden, en geldt zeker voor het mkb.

    Georganiseerde groepen van goed getrainde hackers gijzelen dagelijks met ransomware systemen en eisen losgeld voor het weer vrijlaten van gegevens. Of cyber criminelen breken via endpoints zoals laptops, desktops en mobiles in om klantgegevens of productontwerpen te stelen die ze vervolgens voor veel geld op het dark net verkopen. En denk niet dat dit enkel grote bedrijven overkomt: ransomware is ook voor het mkb een serieuze dreiging.

    Kosten van cybercrime voor mkb

    Uit onderzoek van ESET blijkt dat een cyberincident bij Nederlandse mkb’ers gemiddeld 270.000 euro (!) kost. Gelukkig staat het mkb niet alleen in de strijd tegen cyber crime. Zo bouwt Microsoft z'n Microsoft Defender beveiligingssoftware steeds verder uit en beschermt deze geavanceerde software ondertussen ook middelgrote en kleine bedrijven effectief tegen hackers en criminelen.

    In dit artikel gaan we wat dieper in op wat Microsoft Defender is, voor wie het bedoeld is en waarom het de juiste oplossing voor het mkb is:

    • Wat is Microsoft Defender?
    • Voor wie is Microsoft Defender bedoeld?
    • Waarom kies je voor Defender?

    Wat is Microsoft Defender?

    Microsoft Defender is beveiligingssoftware die bedrijven en organisaties beschermt tegen de ransomware-aanvallen en andere digitale aanvallen (zoals malware) die zich rechtstreeks in het geheugen van computers nestelen. Microsoft Defender verzorgt de beveiliging tot op de endpoints (zoals laptops en smartphones), maar ook servers. Defender werkt cloudbased, waardoor je updates eenvoudig en snel naar de endpoints doorvoert.

    Microsoft levert verschillende versies van Defender, onder andere als standaard onderdeel van Microsoft 365 Business Premium en Microsoft Enterprise E3. Dit zijn de belangrijkste onderdelen in de Mkb-versie:

    • E-mail bescherming
    • Antispam bescherming
    • Antimalware bescherming
    • Endpoint aanvalsdetectie en blokkering
    • Vermindering van (kwetsbare) aanvalspunten

    Met deze onderdelen levert Defender meervoudige bescherming. Het functioneert naast de Windows-beveiliging, een standaardonderdeel van Windows met onder meer Microsoft Defender Antivirus.

    Voor wie is Microsoft Defender bedoeld?

    Microsoft zet breed in met Microsoft Defender en levert specifieke versies voor grote bedrijven en het Mkb. Daardoor is Defender een standaard onderdeel van de zakelijke 365-abonnementen zoals het Mkb die veelal gebruikt. Maar sinds kort installeert Microsoft de Defender software ook bij 365 family en personal abonnementen. En daarbovenop krijgen niet-abonnees Defender ook meegeleverd als ze 365-apps installeren.

    Verder draait Defender wat betreft ondersteunde platformen naast Windows ook op macOS, Linux, Android en iOS. Deze brede opzet en uitgebreide dekking maken Microsoft Defender geschikt voor zowel kleine als middelgrote en grote bedrijven.

    Waarom kies je voor Defender?

    Microsoft Defender is een goede oplossing voor endpoint-beveiliging in het mkb omdat het door de meervoudige bescherming en het scala aan ondersteunde platformen goed beschermt tegen hedendaagse digitale aanvallen. Vanuit mkb-oogpunt zijn dit de grote voordelen van Microsoft Defender:

    • Meervoudige bescherming
      Hierdoor is je complete netwerk beschermt en voorkom je het principe van een zwaarbeveiligde voordeur terwijl een achterdeur in je netwerk wagenwijd openstaat.

    • Brede ondersteuning van gebruikers en platformen
      Al je endpoints voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS zijn beschermd. Van laptops tot en met je servers.

    • Cloud-based
      Je hoeft geen agents op endpoints te installeren en bij te houden, je systemen zijn continu en eenvoudig verzekerd van up to date bescherming.

    • Gemakkelijk op- en afschalen
      Door de cloudopzet schaal je Microsoft Defender gemakkelijk op en af. Zo neem je precies af wat je nodig hebt.

    • Slimme beveiliging dankzij AI en Machine Learning
      Microsoft Defender is hackers te slim af doordat het met AI en Machine Learning continu naar nieuwe en nog onbekende bedreigingen speurt en deze blokkeert voordat ze kunnen toeslaan.

    Verder werkt een team van topspecialisten bij Microsoft voortdurend aan de nieuwste ontwikkelingen voor Defender. Zo beschikken Amerikaanse gebruikers al over een functie om online identiteitsfraude te voorkomen. Hierdoor ben je ook in de toekomst verzekerd van optimale endpoint beveiliging.

    Combineer endpointbeveiliging met Werkplekbeheer

    Er zijn dus hele goede redenen om als mkb voor Microsoft Defender te kiezen. Bij Fivespark maken we gebruik van Microsoft Defender in combinatie met Datto, dat nog wat verder gaat in het beheren en up to date houden van applicaties, ransomwaredetecentie en het in quarantaine plaatsen van machines wanneer er iets aan de hand is.

    Wil je de zaken echt goed geregeld hebben, dan combineer je endpointbeveiliging met werkplekbeheer. Op de digitale werkplek van Fivespark is cyber security een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening: we monitoren continu en handelen pro-actief, zodat potentiële problemen opgelost zijn voordat je er erg in hebt. Ontdek hoe dit in zijn werk gaat en wat het voor jou kan betekenen in onze whitepaper

    Benieuwd wat bij jouw organisatie past? Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze specialisten. Ze denken graag met je mee.

    Lees hier verder over IT beheer.

    gerelateerde berichten

    Zo maken we prioriteit van goed werkgeverschap

    Ruim zeventig Fivespark-medewerkers zijn dagelijks in de weer om een fijne en veilige digitale werkplek voor onze klanten te realiseren. Daa.

    Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

    Wat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanage.

    Kerberoasting maakt sterke wachtwoorden nog belangrijker

    “Heb je een sterk wachtwoord?” zit met “Heb je een herstart geprobeerd?” in het repertoire van iedere support-medewerker. Daar is een reden .