Hoe goed kan jij eigenlijk bij de data in ‘jouw’ databases?

    13-04-2023
    Data centre access

    In dit blog

      Wereldwijd genereren we dit jaar naar verwachting 120 zettabytes aan data. Voor wie de terminologie niet direct paraat heeft: kilobyte, megabyte, gigabyte, terabyte, petabyte, exabyte, zettabyte. Om al die data beschikbaar te houden gebruiken we datacenters. Maar waar bestaat die data uit, en wat doen we er eigenlijk mee? Wij zetten de nullen en enen voor je op een rij.

      “De belangrijkste grondstof in de wereld is niet langer olie, maar data”, signaleerde tijdschrift The Economist in 2017. Toevallig gebruikte het Nederlandse CBS in 2021 ook het jaar 2017 om te becijferen wat de waarde van data voor het Nederlandse bedrijfsleven was. Omdat data zelden als vermogen op de bedrijfsbalans staat, keek het CBS naar de kosten die gemaakt werden om aan die data te komen. Zij berekenden dat het Nederlandse bedrijfsleven in 2017 tussen de 15 en 20 miljard euro aan data had uitgegeven; en dat dit toenam. Wat de waarde anno 2023 precies is durven wij zo niet te gokken, maar dat dat bedrag de afgelopen zes jaar over de kop is gegaan lijkt een veilige aanname.

      120 Zettabytes aan data

      Waar gebruiken we al die data voor? Het grootste deel van de data gaat op aan video (54%), gevolgd door social media (13%), gaming (10%) en webbrowsen (5%). Zakelijke toepassingen zoals cloud (3%) en VPN (1%) staan relatief laag op de lijst. De data die we genereren, delen en benutten in zakelijke context valt ook deels binnen andere statistieken. Waar gebruiken we al die data voor? Denk aan e-mail en bestandsdeling, maar ook gebruik van o.a. Microsoft 365 en andere zakelijke software als ERP- en CRM-oplossingen. De verwachting is dat de verdere opkomst van IoT ervoor zal zorgen dat er veel meer zakelijke data gegeneerd gaat worden. Ook de toenemende populariteit van Business Intelligence en Big Data zal serieuze effect hebben op de toekomst van zakelijk datagebruik.

      Cloud-diensten

      Om wat voor data het ook gaat, het moet ergens worden opgeslagen. Dat gebeurt steeds meer in de cloud. Daar zijn Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud (in die volgorde) de nummers één, twee en drie. Zij hebben over de wereld eigen datacenters. Ook andere aanbieders (Oracle, Alibaba Cloud, Salesforce, etc.) en onafhankelijke datacenters bieden ruimte om eigen hybride en private cloud-oplossingen te draaien. Hiernaast is er ook nog veel data opgeslagen in lokale servers die niet in de cloud zitten, maar bijvoorbeeld bij jou op kantoor staan (on premise) .

      Een database huren

      Maak je gebruik van een cloudoplossing? Dan is de kans erg groot dat je niet de 'echte' eigenaar bent van de database waarin jouw data staan. Bij cloudoplossingen krijg je meestal ruimte toegewezen binnen een grotere database. Zie gebruik van de cloud als huren in een flatgebouw. Er kunnen ontzettend veel mensen in één gebouw wonen, maar alleen jij hebt de sleutel voor jouw appartement. Gebruikers worden binnen een cloud-database daarom ook ‘tenant’ (huurder) genoemd.

      Zonder dat je dat vaak doorhebt zit er een nadeel aan het huren van een deel van een database. Hoewel het namelijk lijkt alsof jij controle hebt over jouw data, heb je in werkelijkheid slechts een abonnement op jouw data. Dat wil zeggen dat je data prima kan gebruiken zoals de applicatie die je gebruikt voorschrijft, maar heb je plannen om analyses of systemen te connecten, dan kan dat niet zomaar. Wil je bijvoorbeeld via Dynamics 365 Business Central al je klantdata doorzoeken om een ideale maillijst op te stellen? Dan ontdek je direct dat de data uit de Business Central database zich niet laat sturen naar Mailchimp.

      API’s bieden uitkomst

      Omdat (SaaS-) applicaties onderling niet zomaar toegang tot elkaars data geven, kunnen ze ook niet ‘vanzelf’ data uitwisselen. Met jouw beperkte rechten als huurder kun je doorgaans ook niet volledig je eigen plan trekken in die databases. Daar is een tussenoplossing voor nodig. In de meeste gevallen maak je dan gebruik van een API: een databasekoppeling tussen tool A en tool B, bijvoorbeeld Microsoft Dynamics en Mailchimp.

      Zelf API’s ontwikkelen

      Soms zijn er standaardkoppelingen beschikbaar, vooral voor veelgebruikte combinaties van tools (zoals bijvoorbeeld je CRM en je e-mailmarketingprogramma). Maar als je specifieke wensen hebt, kun je zelf een API laten ontwikkelen. Daar zitten een paar nadelen aan. Een API ontwikkelen kost tijd, en dat kan snel in de papieren lopen. Als bij één van de platforms iets wijzigt (bijvoorbeeld door een update), moet de API mogelijk aangepast worden. Dat kost meer geld en kan storingen opleveren. Daarnaast komt dat je al snel een behoorlijke hoeveelheid API’s nodig hebt, ga maar na hoeveel verschillende SaaS-applicaties je gebruikt. Als die allemaal met elkaar in contact moeten blijven veranderen IT’ers al snel in het digitale equivalent van Chinese bordendraaiers.

      Onderhoud aan API’s stroomlijnen

      Om te voorkomen dat jij straks tientallen connecties moet onderhouden is het belangrijk om dit web van API’s te stroomlijnen. Gelukkig is daar een oplossing voor ontwikkeld. Fivespark werkt met Directus; een Open Source platform waarop al jouw verschillende servers, applicaties en databases simpel kunt aansluiten. Ontwikkelaars kunnen simpelweg de data uit allerlei bronnen koppelen met dat ene platform. Dit levert aanzienlijk minder verschillende connecties op en ook het onderhoud is veel eenvoudiger. En met één centrale data hub opent het mogelijkheden om je data overzichtelijker te maken, makkelijker te analyseren en veel breder in te zetten. Bij Fivespark hebben we hier zo onze eigen ideeën over. Download onze whitepaper: Composable Data Hub: één centrale bron voor data én bedrijfslogica

      Data is de belangrijkste grondstof in de wereld. De verwachting is dat we van de generatie van 120 zettabytes in 2023 naar maar liefst 181 zettabytes in 2025 gaan. Da’s opzich leuk, maar al die gegevens krijgen pas waarde als je ze weet te combineren tot iets waardevols. Dat vraagt om ondersteuning, bijvoorbeeld met een composable data hub. Wat dat is, lees je in bovengenoemde whitepaper. Een voorproefje vind je in deze blog: Van 20 systemen naar 1 applicatie: alle bedrijfsdata op één plek.

      Liever even 1-op-1 spreken? Plan direct een afspraak met onze CTO Kees van Bemmel. Hij denkt graag met je mee.

      Lees verder over Software Development.

      gerelateerde berichten

      MKB opgelet: De subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak is hier

      Vanaf 2 september is de subsidie: Mijn Cyberweerbare Zaak (MCZ) beschikbaar. Goed nieuws in een tijd waarin cyberdreigingen steeds vaker voo.

      Is het tijd voor een telefoonverbod in directiekamers?

      De beslissing van minister-president Schoof om telefoons en andere devices te verbieden in de ministerraad heeft flink wat stof doen opwaaie.

      Efficiënter parkeerbeheer: Lessen uit de Valet Parking app

      “Het concept achter de parkeerapplicatie van D&B was niet nieuw. De uitdaging lag bij het beheer en de updates. Dat hebben wij opgelost .