Met nieuwe partner Directus maken wij data beter bruikbaar

20-03-2023
Featured Image

In dit blog

  Sommige kansen moet je grijpen! Ons nieuwe partnership met Open Source platform Directus is er zo een. Bij Fivespark zetten we Directus al anderhalf jaar met veel plezier in voor het samenbrengen, beheren en gebruiken van allerlei verschillende databronnen. De voordelen en voorsprong die we daarmee behalen, zetten we ook graag in voor onze klanten. Dit nieuwe partnerschap maakt dat mogelijk! 

  “Data speelt bij bijna alles wat we doen de hoofdrol. Dat geldt voor de meeste organisaties in onze samenleving, en zeker ook voor ons bij Fivespark. Toch kunnen we nog niet bepaald zeggen dat data ook altijd en overal goed beheerd en gebruikt wordt. Integendeel, eerlijk gezegd. Ik zie juist heel vaak dat er binnen een bedrijf allerlei verschillende databronnen rondzwerven, die niet of slecht met elkaar communiceren, terwijl dat vaak wel nodig is. Superzonde, want je loopt gewoon een hoop kansen mis. Bij Fivespark hebben we de afgelopen jaren een flinke slag gemaakt op dit gebied, met onze interne systemen. Dat staat als een huis. En dat gaan we ook graag voor onze klanten in orde maken,” aldus onze CTO Kees van Bemmel. 

  "Op het oog eenvoudige taken blijken soms lastig aan te vliegen,” vervolgt hij. “Stel, je hebt een webshop met een aanbod op basis van voorraad en verkoop. Dan moeten achter de schermen je voorraadbeheer, verkoopcijfers en webshopdata bij elkaar komen. Die gegevens kunnen gerust in drie verschillende databases staan. Het koppelen van die systemen is lang niet altijd eenvoudig, en zeker niet waterdicht. Directus maakt het heel eenvoudig om dit soort uitdagingen op te lossen.”

  Data met verschillende cloud-diensten benaderen 

  Binnen je organisatie gebruik je vermoedelijk tientallen, zo niet meer, verschillende applicaties. Voor de boekhouding, voorraad, HR, nieuwsbrieven, CRM, facturatie, support, onderhoud – noem maar op. Als zakelijke gebruiker van die tools heb je doorgaans geen directe toegang tot de database van die applicaties. Kees: “Dat lijkt wel zo, want via de interface van jouw boekhoudpakket of nieuwsbrieftool kun je eenvoudig en overal bij je gegevens. Maar als je precies die gegevens, jouw gegevens, in een andere applicatie wil gebruiken – je wil bijvoorbeeld je CRM-data in Power BI analyseren – dan lukt dat niet zomaar. Dat wordt dan knutselen met een export naar Excel ofzo. Dat kan, maar het is gedoe. Je dataset raakt verouderd en met dit soort handmatig gedoe zijn foutjes zijn snel gemaakt. Dat kan en moet dus beter.” 

  Directus verbindt SQL-databases 

  Dat je geen vrije toegang tot je databases hebt, komt omdat je als klant van een cloud-dienst geen eigen database hebt: je ‘huurt’ ruimte op de database van de dienstverlener. Om toegang tot data op jouw gehuurde deel te krijgen, via een andere weg dan de cloud-applicatie, zijn extra handelingen nodig. Kees: “Directus vereenvoudigt de manier waarop we die toegang krijgen. Heel kort door de bocht: het is een Open Source dataplatform dat tussen jou en de cloud-leverancier ligt. Het maakt zo de gegevens van SQL-databases op een veilige manier toegankelijker.” 

  Uit verschillende databronnen putten 

  Directus genereert zogenaamde API’s. Dat is code waarmee de ene applicatie data kan delen met een andere applicatie. De kracht van Directus is dat het open source is, met een grote community die actief meebouwt aan het platform. Zo groeit het organisch mee met ontwikkelingen in de markt en werkt het op heel veel SQL-databases. Met behulp van dit platform kunnen de ontwikkelaars van Fivespark veel eenvoudiger data uit verschillende bronnen halen, die samenvoegen in één eigen (toegankelijke) bron, vanaf daar bewerkingen uitvoeren en die vervolgens weer terugbrengen naar de oorspronkelijke database.  

  Composable Data Hub

  Kees: “We maken bij Fivespark voor praktisch al onze data gebruik van het zogenaamde ‘hub and spoke’-model. De spaken gaan naar verschillende databases van derden en de hub is waar die informatie samenkomt. Vanaf die hub kunnen we ‘iets’ met de data doen. De bewerkte data plaatsen we, wederom via Directus, terug in de bijbehorende databases. Het klinkt misschien wat abstract, maar het maakt het voor onze developers eenvoudiger om invulling te geven aan alle manieren waarop onze collega’s gebruik maken van data. Van marketing en finance tot sales en support. Met het hub and spoke model zorgen we ervoor dat iedere collega de gewenste data kan benaderen, dat die data altijd up to date en accuraat is en ook op de juiste manier verwerkt kan worden. Zo bouwen we strakke applicaties en systemen voor onszelf, en inmiddels ook voor onze klanten. 


  Dat hub and spoke’-model zetten we voor onze klanten graag in onder de noemer Composable Data Hub. We vertellen hier graag binnenkort meer over! 


  Complexe taken vereenvoudigen 

  Omdat we anno 2023 op zoveel verschillende manieren afhankelijk zijn van data, zijn er nogal wat verschillende business cases te maken. Een andere complexe taak die je met Directus vereenvoudigt: migraties en database mirroring 

  Kees: “Stel dat je van boekhoudsysteem wisselt. De data uit het oude systeem moet dan naar het nieuwe systeem. Dat is een duidelijk afgebakende klus. Maar hoe zorg je dat data die gegenereerd of bewerkt wordt gedurende de migratie, correct verwerkt wordt? Downtime wil je voorkomen. Dubbel werk of fouten ook. Met Directus kunnen we eenvoudig de databases synchroniseren en een tijdje gelijktijdig laten draaien. Het nieuwe systeem is dan al vol in gang als we het oude uitzetten. Dat maakt migreren zonder dataverlies eenvoudiger.” 

  Als klant van Fivespark zul je waarschijnlijk niet met Directus in aanmerking komen. Maar je merkt wel dat wij ermee werken. We kunnen de diensten die jij afneemt eenvoudiger en sneller aan jouw wensen aanpassen. Makkelijker nieuwe applicaties voor je bouwen. En ervoor zorgen dat jij de data binnen jouw organisatie ook accuraat, efficiënt en doelgericht inzet. Dat zijn mooie vooruitzichten! Wij kijken uit naar een mooie en langdurige samenwerking met Directus. 

  Lees verder over Software Development.

   

  Lees verder

  Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

  Wat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanage.

  Kerberoasting maakt sterke wachtwoorden nog belangrijker

  “Heb je een sterk wachtwoord?” zit met “Heb je een herstart geprobeerd?” in het repertoire van iedere support-medewerker. Daar is een reden .

  Staan deze 6 acties al op je to-do-lijst voor 2024?

  De eerste maand van 2024 is bijna voorbij, en de meeste goede voornemens zijn alweer vergeten. Daarom hebben we een lijst opgesteld van punt.