Behoed jezelf voor deze veelvoorkomende cyberbedreigingen

    8-03-2021
    Cybersecurity

    In dit blog

      Door het vele thuiswerken is het risico op cyberaanvallen toegenomen. Ransomware die systemen versleutelt of een kwaadwillende app die uw netwerk infecteert; cybercrime kan een flinke rem op uw productiviteit en continuïteit zetten. Het is goed om te weten met welke gevaren u te maken kunt krijgen. We sommen vier veelvoorkomende dreigingen op:

      1. Phishing-mails

      Dit zijn frauduleuze e-mails die lijken op officiële e-mails van instanties, zoals banken en gemeenten. De ontvanger wordt hierbij verleid een bijlage te openen of op een link te klikken. Vaak leidt dat tot malwarebesmettingen van de laptop of het netwerk. Om die reden is het belangrijk om uw collega’s te attenderen op het gevaar van phishing.

      2. Ransomware

      Dit is een van de meest frustrerende en gevaarlijkste dreigingen die er zijn. Ransomware versleutelt uw bestanden en vraagt vervolgens losgeld om deze weer vrij te geven. Vaak gaat het om forse bedragen, waarna het nog maar de vraag is of uw bestanden ook echt weer beschikbaar worden gemaakt. Dat kan een flinke impact hebben op uw productiviteit en financiële positie.

      3. Onveilig werken door collega’s

      De privélaptop die voor werk wordt gebruikt of het versturen van zakelijke e-mails via het privéaccount; niet iedere collega is zich even bewust van de risico’s hiervan. Het risico op lekken van privacy- en bedrijfsgevoelige informatie is groter dan u denkt. Het lekken van informatie kan ook gebeuren als er veel op openbare locaties gewerkt wordt. In een koffiebar of in de trein neemt de kans op verlies of diefstal van de laptop of smartphone toe.

      4. Hacks

      Hackers richten zich ook steeds vaker op uw collega’s die thuis of onderweg werken. Onbeveiligde wifi-netwerken in openbare ruimtes zijn waardevol voor ze. Aangesloten toestellen, zoals laptops en smartphones, kunnen met de juiste hack eenvoudig door hen worden ingezien. Ook gehackte wachtwoorden en gebruikersaccounts zijn een gevaar voor het bedrijf; vaak worden privé dezelfde wachtwoorden gebruikt als voor zakelijke accounts.

      Betrouwbare partners als oplossing

      Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om deze ellende te voorkomen. KPN verzekert u bijvoorbeeld van een veilige internetverbinding en veilige dataopslag in het KPN-datacenter. Via Back-up Online en Disaster Recory van KPN haalt u alle data snel en gemakkelijk terug na een incident. Microsoft biedt met Micrsoft365 en Microsoft Endpoint Manager krachtige totaaloplossingen met een sterke nadruk op security. Met deze oplossingen is de security van de werkplekken een zorg minder.

      Kies voor werkplekken op maat

      Natuurlijk wilt u dat uw collega’s veilig kunnen werken, ongeacht waar ze zich bevinden. Dat vraagt om een werkplek die aansluit op hun verantwoordelijkheden en veiligheidsrisico’s. Met de digitale werkplek profiteert u altijd van een werkplek op maat. Zo kun u eenvoudig het securitybeleid op afstand inrichten en uw collega’s faciliteren met een werkplek die past bij hun werkzaamheden en voorkeuren.

      Lees verder over IT beheer

      Lees verder

      MKB opgelet: De subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak is hier

      Vanaf 2 september is de subsidie: Mijn Cyberweerbare Zaak (MCZ) beschikbaar. Goed nieuws in een tijd waarin cyberdreigingen steeds vaker voo.

      Is het tijd voor een telefoonverbod in directiekamers?

      De beslissing van minister-president Schoof om telefoons en andere devices te verbieden in de ministerraad heeft flink wat stof doen opwaaie.

      Efficiënter parkeerbeheer: Lessen uit de Valet Parking app

      “Het concept achter de parkeerapplicatie van D&B was niet nieuw. De uitdaging lag bij het beheer en de updates. Dat hebben wij opgelost .