Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

28-03-2024
Featured Image

In dit blog

  Micheal Groen Gele randWat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanager, lid van team Duurzaam en al 24 jaar werkzaam bij Fivespark, vertelt je waarom inleveren de beste keuze is voor organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus nemen.

  “Daarnaast is het ook de veiligste keuze om je data goed te beschermen én kan het een kostenbesparing opleveren,” vertelt Michael. In dit artikel ontdek je hoe dat precies zit en geeft Michael 3 praktische tips voor het inleveren van hardware. 

  Wat te doen met hardware die voor jouw organisatie afgeschreven is?

  “Oude telefoons, laptops en tablets lever je eenvoudig bij ons in. Wij zorgen ervoor dat deze een tweede leven krijgen, worden gerecycled of dat er bepaalde onderdelen worden hergebruikt,” legt Michael uit. “Inleveren kan zowel als de hardware nog in goede staat is, als wanneer deze echt verouderd of in slechte staat is.” 

   Als de hardware nog in goede staat is: 

  “Ga je bijvoorbeeld 200 nieuwe toestellen aanschaffen, maar heb je nog 150 toestellen die in goede staat zijn? Dan nemen we die voor je in. Wij geven deze toestellen een tweede leven en jij krijgt een vergoeding voor de restwaarde – dit varieert meestal tussen de 40 en 100 euro,” vertelt Michael. “Hiermee kun je de aanschafprijs van nieuwe toestellen verlagen. Ook kun je ervoor kiezen er een goed doel mee te steunen.” 

   Als de hardware verouderd of in slechte staat is:  

  “Trek je na twee jaar een kast open en zie je dat daar nog oude toestellen liggen? Ook die nemen we voor je in. Deze toestellen worden vervolgens gerecycled en bepaalde onderdelen worden hergebruikt,” zegt Michael. “De restwaarde van deze toestellen is lager. Veel organisaties kiezen er daarom voor om dit aan een goed doel te schenken.” 

  Waarom hardware inleveren en niet weggooien? 

  “Ten eerste is het weggooien van oude hardware schadelijk voor het milieu. Om dezelfde reden lever je oude batterijen ook in, in plaats van ze bij het restafval te gooien. Daarnaast staat er op oude zakelijke telefoons, laptops en tablets vaak veel privacygevoelige of geheime data. Data die medewerkers zelf niet altijd volledig kunnen wissen,” legt Michael uit.  

  “Lever je oude hardware bij ons in? Dan heeft de veiligheid van je data onze hoogste prioriteit. We nemen alle maatregelen om te garanderen dat je data beschermd is gedurende het hele proces. Alle devices worden volledig gewist en ontdaan van data. Daarna ontvang je een bewijscertificaat als garantie dat alle gegevens op een veilige en verantwoorde manier zijn verwijderd,” vertelt Michael.  

  3 tips voor het inleveren van oude hardware 

  “Als je oude hardware bij ons inlevert, nemen we zoveel mogelijk voor je uit handen. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden,” zegt Michael. 

  1. Verwijder accounts van je devices 

  “Zorg dat alle Google en Apple accounts verwijderd zijn van de devices. Is dat niet het geval? Dan kunnen we de devices geen tweede leven geven. Dat betekent ook dat een toestel geen 80 euro meer oplevert, maar slechts 5 euro,” legt Michael uit. 

  2. Maak een back-up van belangrijke gegevens

  "Als je oude hardware inlevert, zorg dan dat je een back-up hebt van alle belangrijke gegevens,” zegt Michael. “Dit is overigens niet alleen belangrijk als je de hardware gaat inleveren, maar zou je altijd moeten doen. Je weet namelijk nooit wanneer een device onverwachts kapotgaat.”

  3. Verwijder persoonlijke accessoires

  “Zitten er nog hoesjes, screenprotectors, geheugenkaarten of USB-sticks in of op het apparaat? Verwijder dit dan voordat je het inlevert. Deze items zijn mogelijk niet geschikt voor hergebruik of recycling en kun je dus beter apart houden om op de juiste manier af te voeren,” vertelt Michael. 

  Lever je oude telefoons, tablets en laptops bij ons in 

  Heb je bij jouw bedrijf oude hardware liggen en wil je hier maatschappelijk verantwoord mee omgaan? Lever het dan bij ons in. We inspecteren jouw devices grondig en wissen alle data. Vervolgens recyclen, refurbishen of hergebruiken we de devices. Jij ontvangt een vergoeding voor de restwaarde, die je in kunt zetten als korting of kunt doneren aan een goed doel. Volg de link en laat je oude hardware ophalen.

  Verder lezen over duurzaam ondernemen? Ontdek Michael zijn 5 tips voor duurzaam inkopen.  

  Lees verder over hardware.

  gerelateerde berichten

  Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

  Wat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanage.

  Kerberoasting maakt sterke wachtwoorden nog belangrijker

  “Heb je een sterk wachtwoord?” zit met “Heb je een herstart geprobeerd?” in het repertoire van iedere support-medewerker. Daar is een reden .

  Staan deze 6 acties al op je to-do-lijst voor 2024?

  De eerste maand van 2024 is bijna voorbij, en de meeste goede voornemens zijn alweer vergeten. Daarom hebben we een lijst opgesteld van punt.