De sleutel tot efficiënter parkeerbeheer: Lessen uit de Schiphol Valet Parking app

26-06-2024
Post D&B Techniek blog 25-7

In dit blog

  “Het concept achter de parkeerapplicatie van D&B was niet nieuw. De uitdaging lag bij het beheer en de updates. Dat hebben wij opgelost door een nieuwe applicatie en backend te bouwen die via de Composable Data Hub perfect aansluiten op de systemen én wensen van D&B.”

  Quinten Vollmer Gele randQuinten Vollmer is Backend Developer bij Fivespark. Hij werkte mee aan de Schiphol Valet Parking app voor D&B The Mobility Group. Deze applicatie houdt bij waar auto’s van klanten geparkeerd staan en wanneer ze opgehaald moeten worden. D&B gebruikte een andere applicatie die over de loop der tijd steeds moeilijker te onderhouden en uit te breiden was.

  Uitbreiden en updaten of opnieuw bouwen?

  Quinten: “Fivespark had die oudere applicatie – het waren eigenlijk twee losse applicaties – al in beheer genomen. Samen met mijn collega Ewout ben ik gaan kijken hoe we die applicaties konden uitbreiden en updaten. We kwamen al snel tot de conclusie dat het efficiënter was, en meer mogelijkheden gaf, om alles opnieuw te bouwen.”

  “We kwamen al snel tot de conclusie dat het efficiënter was én meer mogelijkheden gaf om alles opnieuw te bouwen.”

  Voor de ontwikkeling van apps zet Fivespark de Composable Data Hub in. Deze technologie maakt het eenvoudig om gegevens tussen verschillende applicaties en systemen uit te wisselen. Werkmobieltjes van medewerkers krijgen data uit de backend van D&B en andersom. De app zelfs is een zogenaamde progressive web app (PWA). Dat is in essentie een webpagina die op een mobieltje net zo functioneert als een app.

  Alle functionaliteit van een native app, alle voordelen van één codebase

  Quinten: “De app van D&B heeft alle functionaliteit van een native app, maar we beheren het met één codebase. Dat maakt onderhoud veel eenvoudiger; we kunnen zowel Android als Apple updaten zonder het keuringsproces van de app-stores te doorlopen. In plaats van een week op de app-stores te wachten, kunnen wij een update binnen een minuut uitrollen.”

  Het ontwikkelteam van Fivespark wist de app heel grondig te integreren met de werktoestellen van D&B. Quinten “We zijn erin geslaagd om in een PWA-app real-time GPS tracking te gebruiken. Dat was best een uitdaging. De data die we hiermee verzamelen gaan direct de backend in. Daardoor kan D&B nu GPS-informatie meenemen in analyses. Onze app kan net als een native app het scherm aan laten staan; dat is wel zo handig als je met de telefoon moet navigeren.”

  App future proof maken

  Het herbouwen van een bestaand concept gaf Fivespark de kans om de app future proof te maken. Quinten: “In de oorspronkelijke app lag het parkeerterrein vast en moest je een deel van de app herbouwen om daar iets aan te veranderen. Wij hebben het terrein in blokken verdeeld die je vanuit de backend beheert. Als D&B de parkeerruimte uitbreidt of anders wil indelen, dan kunnen wij de app vanuit de instellingen aanpassen.”

  “Wij hebben het oorspronkelijke algoritme met twee extra algoritmes uitgebreid.”

  De herindeling van de parkeergelegenheid maakt het mogelijk om nieuwe diensten aan te bieden. Quinten: “Wij hebben het oorspronkelijke algoritme met twee extra algoritmes uitgebreid. Het originele parkeeralgoritme zorgt dat je auto’s zo efficiënt mogelijk op het terrein plaatst. Maar om op te laden heb je meer ruimte voor een auto nodig. Dat sturen we daarom met een tweede algoritme aan. We kunnen dan gelijk zien welke auto’s bij een laadpaal staan.”

  Extra parkeerplek op piekmomenten

  Voor piekmomenten is een derde algoritme ontwikkeld. D&B heeft beschikking over overloopruimte die alleen gebruikt wordt als het heel druk is. Als medewerkers een auto op een overloopplek zetten, slaat het systeem de GPS coördinaten op. Quinten: “We geven per blok bepaalde kaders wat betreft overloopruimte mee. Onder meer op basis daarvan krijgen chauffeurs advies over de best mogelijke parkeerplek. Medewerkers kunnen dat overigens altijd overrulen.”

  Een voordeel voor Fivespark was de beschikbare data om de nieuwe algoritmes mee te testen. Quinten: “We hadden anderhalf jaar aan parkeerdata om onze nieuwe applicatie mee te testen. Daarmee konden we realistische parkeerbewegingen simuleren. Mede dankzij die testdata verliep de implementatie heel snel en waren er na oplevering weinig aanpassingen nodig.”

  “Wij kunnen achter onze laptop veel bedenken, maar wat wij maken moet straks echt gebruikt worden.”

  Op de locatie komen kijken

  Voor Fivespark aan de ontwikkeling van de app begon, zijn de ontwikkelaars een dag op locatie komen kijken. Quinten: “Wij kunnen achter onze laptop veel bedenken, maar wat wij maken moet straks echt gebruikt worden. Dan is het wel zo handig om een keer mee te lopen en te kijken wat mensen ermee gaan doen.”

  Bij het meelopen viel op dat het beheer van autosleutels efficiënter kon. Quinten: “De sleutels lagen gesorteerd in een kluis. Elke dag is verdeeld in vier delen van zes uur. Voor ieder dagdeel werden de sleutels klaargelegd. Eén persoon was dagelijks zo’n vier uur bezig om dat met behulp van Excel allemaal te regelen.”

  Vier uur werk per dag besparen

  Handmatig spullen sorteren kan automatisch beter. Quinten: “Die sortering kun je aan filters toevertrouwen. Wij hebben een systeem gemaakt dat iedere dag een lijst geeft waarop staat welke nummerplaten per dagdeel worden opgehaald. Iemand moet de sleutels er nog bij pakken, maar het scheelt toch bijna vier uur uitzoekwerk per dag.”

  De grote test van de app is inmiddels achter de rug. Quinten: “Twee weken voor de meivakantie – de drukste periode van het jaar - is D&B helemaal overgestapt. Op de eerste maandag van de meivakantie werd ik om 9.00 uur gebeld. Dat was even schrikken, maar gelukkig ging het om een detail en was het zo geregeld. Het drukste weekeind van het jaar was goed verlopen. Dat was heel fijn om te horen.”

  De kracht van de Composable Data Hub

  Door de Composable Data Hub slim in te zetten, heeft Fivespark een verouderde applicatie vervangen door een compleet nieuwe backoffice met ingebouwde app. D&B kan de data uitlezen in andere systemen en heeft ruimte om in de toekomst meer mogelijkheden toe te voegen. Quinten: “Dat is de kracht van de Composable Data Hub. We kunnen heel snel een app opleveren en de data die je ermee creëert kun je ook op andere plekken gebruiken.”

  In gesprek met de klant

  Benieuwd hoe de samenwerking met D&B The Mobility Group tot stand is gekomen? Lees het interview met Stephan Hannema en Kevin Halters, de managers bij D&B die de uitdaging bij ons brachten.  

  Heb jij een uniek probleem dat je door het samenbrengen van data kunt oplossen? Neem contact op! En ontdek de kracht van de Composable Data Hub. 

  Lees verder over Software development

  gerelateerde berichten

  De sleutel tot efficiënter parkeerbeheer: Lessen uit de Schiphol Valet Parking app

  “Het concept achter de parkeerapplicatie van D&B was niet nieuw. De uitdaging lag bij het beheer en de updates. Dat hebben wij opgelost .

  Ontdek hoe Fivespark IT-uitdagingen aanpakt met toegankelijke oplossingen

  Benieuwd naar hoe Fivespark de complexe wereld van IT vereenvoudigt? In een recent interview met Dutch IT Channel bespreken onze CTO Kees va.

  Zo maken we prioriteit van goed werkgeverschap

  Ruim zeventig Fivespark-medewerkers zijn dagelijks in de weer om een fijne en veilige digitale werkplek voor onze klanten te realiseren. Daa.