Google is hard aan het werk om ook dit jaar weer een nieuwe versie van Android uit te brengen. We zijn inmiddels bij nummer 14 aanbeland. Altijd weer een spannend moment voor gebruikers van Android smartphones en tablets. Wat zijn de nieuwe functies van Android 14? En... krijgt jouw device de update ook en zo ja, wanneer?
Het zal je niet verbazen dat Android 14 veel functies gaat krijgen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Onder de motorkap gaat dat om bijvoorbeeld snellere berekeningen en relevante zoekresultaten. Maar aan de voorkant ga je er ook het nodige van merken. De kenmerkende features van Bard, Googles experimentele AI-chatbot, zul je ook in Android 14 aantreffen. Bard is een generatieve AI, wat erop neerkomt dat het getraind is met enorme hoeveelheden teksten en beelden, vergelijkbaar met hoe we dat kennen van OpenAI’s ChatGPT.
Magic Compose
Magic Compose is een functie van Messages en het gebruikt AI om je te helpen om de volgende zin in een chat te schrijven. Je krijgt daarbij verschillende varianten, van professioneel tot grappig. Zo kun je je date uitnodigen voor het eten in de stijl van Shakespeare, als je dat zou willen.
Bron: Google
Achtergrond door AI gegenereerd
Artificial Intelligence wordt niet alleen voor tekst gebruikt. Je kunt nu ook een schermachtergrond door kunstmatige intelligentie laten creëren, vergelijkbaar met Dall-e of Midjourney. Dat gaat op dezelfde manier, door gewoon een omschrijving (prompt) te geven van wat je wilt. Android (of eigenlijk Bard) maakt op basis daarvan een afbeelding die vervolgens als achtergrond op je telefoon wordt ingesteld.
Bron: Google
Om het niet te ingewikkeld te maken heeft Google alvast een aantal afbeeldingen beschikbaar, met de bijbehorende prompt, die je daarna eventueel kunt aanpassen om nieuwe afbeeldingen te genereren.
Gekloonde apps
Android 14 heeft een nieuwe functie waarmee je apps op je telefoon kunt dupliceren. Zo’n ‘gekloonde app’ kun je bijvoorbeeld gebruiken om met een ander account in te loggen. Denk aan Whatsapp, of Facebook.
Batterij
Google heeft diverse nieuwe functies in Android 14 die te maken hebben met de batterij. Zo kun je nu bij de informatie over batterijgebruik ook zien hoeveel tijd je op je telefoon hebt gespendeerd en welke apps daarbij het meest de batterij gebruikten.
Dit gebruik kun je nu via een uitklapmenu laten inzoomen om het gebruik door de apps en door het systeem. Verder zijn er aanpassingen in de opties voor batterijbesparingen, waarbij je kunt kiezen tussen ‘Basic’ en ‘Extreme’. Hierna kun je de optie die je kiest nog aanpassen aan jouw voorkeuren en gebruik.
Veiligheid en privacy
De privacy op onze dagelijkse apparaten wordt steeds belangrijker. Geen verrassing dus dat Android 14 weer een paar stappen zet richting een zo veilig mogelijke systeemomgeving.
Enkele voorbeelden:
- Via Health Connect kun je gezondheid-gerelateerde apparaten, zoals een smartwatch of een smart weegschaal, met je Android telefoon verbinden. De gegevens worden daarbij veilig opgeslagen, en je kunt alles beheren via het Security & Privacy menu.
- Om het gemakkelijker te maken om wachtwoorden automatisch in te vullen zijn Passwords en de Autofill-service nu samengevoegd. Zo kun je op één plek, genaamd ‘Default autofill’ je wachtwoorden en andere autofill-teksten beheren.
- Apps krijgen vanaf Android 14 niet meer automatisch toegang tot al je foto’s. Apps moeten voortaan toestemming vragen, waarbij je kunt kiezen uit toegang tot alle foto’s, een selectie of geen toegang.
Bron: Google
Nog meer features
Nog niet alle nieuwe functies zijn bekend. Sommige zijn door oplettende bètagebruikers gevonden, maar nog niet offcieel aangekondigd of gedocumenteerd. Hieronder in het kort nog wat functies, al dan niet door Google zelf aangekondigd.
- Bluetooth en Wifi apart resetten – kan handig zijn als je problemen hebt met een van beide; je hoeft ze nu niet meer allebei te resetten.
- Snel verbinden met Bluetooth-apparatuur – Via de functie Fast Pair kun je Bluetooth-apparaten nu snel met je Android apparaat verbinden, zonder door allerlei menu’s heen te gaan.
- Automatisch overschakelen van data bij dual-sim – Android 14 schakelt nu automatisch naar de beste optie voor datagebruik.
- Lijst met apps in de achtergrond – je kunt nu zien welke apps in de achtergrond draaien en zo in de gaten houden welke apps veel verbruiken.
- Lossless audio via usb – Usb-audio ondersteunt nu lossless audio. Hiermee krijg je de beste kwaliteit audio, maar alleen met een koptelefoon die via de usb-poort is aangesloten.
- Automatisch bevestigen van je PIN – Je kunt nu ervoor kiezen om je PIN automatisch te bevestigen zonder op ‘enter’ te moeten drukken.
Er worden door bèta-gebruikers nog bijna dagelijks nieuwe functies ontdekt. Veel daarvan hebben betrekking op wat er in het systeem gebeurt. Zeker niet onbelangrijk, maar je merkt daar natuurlijk veel minder van.
Wanneer verschijnt Android 14?
Ja, goede vraag. Als we kijken naar voorgaande jaren dan kan dit variëren van ‘elk moment’ tot ‘over een paar maanden’. Android 11 verscheen in september 2020, versie 12 in oktober 2021 en versie 13 in augustus 2022. Kortom, het kan heel snel gaan, maar ook nog even duren.
En dat geldt dan natuurlijk vooral als je een telefoon gebruikt waarvoor je geen speciaal aangepaste versie van Android 14 nodig hebt, maar dat geldt eigenlijk alleen voor de Pixel-apparaten van Google zelf. Andere leveranciers, zoals bijvoorbeeld Samsung, bouwen eerst nog een eigen variant van Android 14 voordat ze de software voor jouw telefoon beschikbaar maken.
Specifiek Samsung gaat niet over een nacht ijs, maar de door hen uitgerolde update is dan ook altijd zeer uitgebreid getest. Verder is het goed om te weten dat je, wanneer je voor een Samsung Enterprise Edition toestel kiest, je verzekerd bent van 4 à 5 jaar volledige updates.
Updates voor welke telefoons?
Het is altijd even een lastig moment: bij elke nieuwe versie van Android vallen er oudere toestellen af. Ze zijn eenvoudigweg niet meer in staat om de nieuwe functies te ondersteunen. Vaak gaat het daarbij om kritische zaken, waaronder ook security. Het toestel blijft dan in principe wel werken, maar mist dus de nieuwe functionaliteiten en vaak ook recente beveiligingsmogelijkheden. En dat kan een bijzonder goede keuze zijn om toch een nieuw toestel uit te zoeken.
Android 14 kan in ieder geval geïnstalleerd worden op de volgende Google en Samsung-toestellen:
Google devices:
- Pixel Tablet
- Pixel Fold
- Pixel 4a 5G, Pixel 5, Pixel 5a 5G, Pixel 6, Pixel 6a, Pixel 6 Pro, Pixel 7, Pixel 7a & Pixel 7 Pro
Samsung devices:
- Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Fold 4, Galaxy Z Fold 5
- Galaxy Z Flip 3, Galaxy Z Flip 4, Galaxy Z Flip 5
- Galaxy S23, Galaxy S23 Plus, Galaxy S23 Ultra
- Galaxy S22, Galaxy S22 Plus, Galaxy S22 Ultra
- Galaxy S21, Galaxy S21 FE, Galaxy S21 Plus, Galaxy S21 Ultra
- Galaxy M53
- Galaxy M33
- Galaxy M23
- Galaxy A54
- Galaxy A53
- Galaxy A52 (4G & 5G), Galaxy A52s
- Galaxy A34
- Galaxy A33
- Galaxy A24
- Galaxy A23
- Galaxy A14
- Galaxy A13
Van een aantal Samsung devices is al bekend dat Android 14 niet ondersteund zal worden:
- Galaxy S20, Galaxy S20 FE, Galaxy S20 Plus, Galaxy S20 Ultra
- Galaxy Z Fold 2
- Galaxy Note 20
- Galaxy A51
Heb je vragen over updatebeleid, securitymogelijkheden of het beheer van Samsung of andere Android-toestellen, dan staan onze collega’s altijd voor je klaar (ook wanneer het om Apple devices gaat). Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek in.
Lees verder over Hardware.