Windows 12 komt eraan - deze 8 punten mag je verwachten

    9-05-2023
    Microsoft Windows 12

    In dit blog

      Vorig jaar juni meldde een goed ingevoerde Windows-bron dat Microsoft aan de opvolger van Windows 11 werkt. Of die nieuwe versie ook Windows 12 gaat heten is nog onbekend, maar vooralsnog gebruiken we dat maar even als werktitel. Zo langzaamaan druppelt er steeds meer info naar buiten, over wat Windows 12 ons zal brengen. 

      Officieel heeft Microsoft nog niets bevestigd over Windows 12 en wat het precies gaat bevatten. Maar een aantal veranderingen en nieuwe onderdelen lijken ondertussen redelijk zeker te zijn. Die zetten we in dit artikel voor je op en rij. En we kijken ook alvast naar een aantal vragen rondom Windows 12. 

      Voordat we dat doen, eerst nog een belangrijk punt over Windows 10. Het duurt niet zo lang meer voordat Windows 10 echt End-of-Life (EOL) is: Microsoft stopt in 2025 met de ondersteuning van de laatste release. Dat lijkt misschien ver weg, maar als je nog moet overstappen adviseren we daar echt op korte termijn mee te beginnen. 

      Okay, dan door naar Windows 12: 

      1. Windows gaat nog meer op macOS en Linux lijken 

      Windows 11 bracht qua looks een grote verandering, met een taakbalk die standaard in het midden van het scherm verschijnt (en daardoor aan de interface van macOS deed denken). De eerste screenshots van Windows 12 laten zien dat Microsoft van plan is om met de volgende Windows-versie nog een stap verder te gaan 

      Windows 12 krijgt een floating taakbalk en een aantal systeem iconen verhuist naar de bovenkant van het scherm. Net zoals macOS en een aantal Linux-distributies dat ook hebben. WindowsCentral.com maakte deze UI mockup ter indicatie: 

      Windows 12 mock-up

      Bron: Windowscentral.com (link)

      2. Slimmer dankzij AI

      Artificial Intelligence (AI) beleefde recent met ChatGPT zijn doorbraak bij het grote publiek, en gaat straks ook zijn weg in Windows 12 vinden. Hierbij moet je denken aan de optie om geavanceerd te zoeken in teksten en afbeeldingen, maar ook aan een soort adviesfunctie die je scherminhoud scant en apps voorstelt waarmee je je werk nog optimaler kunt doen. Verder ligt het voor de hand dat de zoekfunctie uit het Start menu ook AI-gestuurd gaat worden. 

      3. Veiliger via state separation 

      De technici onder ons weten dat Windows tot zover alles in één partitie opslaat. Dat is een deel van je harde schijf waarin Windows al je folders en bestanden opslaat en beheert. Aan de ene kant is dat gemakkelijk omdat je direct overal bij kunt. Aan de andere kant maakt het je computer ook kwetsbaar omdat een hacker, als die eenmaal binnengedrongen is, ook meteen overal bij kan en volledig vrij spel heeft. 

      Daarom krijgt Windows 12 de mogelijkheid om via state separation verschillende partities te draaien, waarbij je specifieke partities read-only kunt maken waardoor ze ontoegankelijk zijn voor bepaalde apps. Dit heeft verschillende voordelen op het gebied van cyber security  en zorgt er ook nog eens voor dat installeren van updates sneller gaat. 

      4. Sneller door nieuw bestandsysteem

      Doorgaans geldt iedere keer dat je een computer koopt, dat deze sneller is en meer opslagcapaciteit heeft dan je vorige. Dat is fijn, behalve voor het bestandssysteem dat al meerdere Windows-versies de opslag van je folders en bestanden beheert: NTFS. Dat kan de steeds groter wordende opslag niet meer goed aan.  

      Daarom introduceerde Microsoft het ReFS bestandssysteem in Windows 11. ReFS kan gemakkelijk en snel grote opslagvolumes beheren en heeft geavanceerde functies om beschadiging van bestanden tegen te gaan.  

      Het punt is echter dat ReFS in Windows 11 alleen beschikbaar is voor zogenaamde secundaire drives en niet voor de boot drive waarvandaan Windows zichzelf start. Windows 12 brengt daar verandering in en maakt ReFS ook beschikbaar voor boot drives met alle voordelen van dien. 

      5. Is jouw computer sterk genoeg? 

      Hoewel veel onderdelen van Windows 12 nog in ontwikkeling zijn (en ook nog zullen veranderen totdat ze hun definitieve vorm hebben), mag je ervan uitgaan dat apparatuur die voldoet aan de eisen voor Windows 11, ook Windows 12 zal kunnen draaien. 

      Naar verwachting gaan de eisen voor het interne geheugen omhoog van 4GB naar 8GB, maar het is nog afwachten of dat een eis of een advies wordt.  

      6. De kosten van de upgrade 

      Zoals het er nu naar uitziet, zal de upgrade naar Windows 12 gratis zijn als je al Windows 10 of 11 hebt. Heb je die niet, dan heb je een licentie nodig die ongeveer net zoveel als Windows 11 kost: rond de 100 euro voor een Home-licentie en ongeveer 50 euro meer voor een Pro-versie. 

      Trouwens, mocht je nog Windows 7 licenties hebben, dan kun je in de toekomst mogelijk een voordelig geitenpaadje naar Windows 12 nemen. Want Windows 7 kun je omzetten naar Windows 11 en van Windows 11 zou je vervolgens naar Windows 12 kunnen overstappen. Of Microsoft dit pad daadwerkelijk gaat toestaan is afwachten, maar het is zeker een interessante optie om in de gaten te houden. 

      7. Hoe lang moeten we wachten?

      We verwachten dat Windows 12 volgend jaar beschikbaar wordt. Verder gaan ingewijde bronnen ervanuit dat Microsoft voor Windows 12 ook de cyclus van één grote update per jaar voort gaat zetten. Met tussendoor iedere drie maanden een kleinere update. 

      8. De hamvraag: Ga jij mee 

      Zoals eerder genoemd, werk je nog met Windows 10 dan is ons advies om zo snel mogelijk naar Windows 11 over te stappen. En om daarna de overgang naar Windows 12 te maken. 

      Zit je al op Windows 11? Wacht dan totdat de eerste stabiele versie van Windows 12 beschikbaar is en stap dan over. 

      Stap naadloos over met Fivespark 

      Onze specialisten zijn goed op de hoogte van de laatste Windows-ontwikkelen en adviseren je graag over de overgang naar een nieuwe versie. Wil je eerst (nog) overstappen naar Windows 11, dan kan dat natuurlijk ook. 

      Lees verder over IT beheer.

      Lees verder

      MKB opgelet: De subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak is hier

      Vanaf 2 september is de subsidie: Mijn Cyberweerbare Zaak (MCZ) beschikbaar. Goed nieuws in een tijd waarin cyberdreigingen steeds vaker voo.

      Is het tijd voor een telefoonverbod in directiekamers?

      De beslissing van minister-president Schoof om telefoons en andere devices te verbieden in de ministerraad heeft flink wat stof doen opwaaie.

      Efficiënter parkeerbeheer: Lessen uit de Valet Parking app

      “Het concept achter de parkeerapplicatie van D&B was niet nieuw. De uitdaging lag bij het beheer en de updates. Dat hebben wij opgelost .