Koop je vandaag een midrange smartphone, goede kans dat de telefoon minstens even snel is als je huidige laptop. Heb je dan die laptop dan eigenlijk nog wel nodig? Want met een smartphone kan het ook...
Weet je nog, die iconische Nokia 3310? Je kon er mee bellen, sms’en en Snake mee spelen. Als je hem liet vallen bleef de telefoon heel, maar moest je je wel zorgen maken om de tegenvloer eronder. Foto’s maken of internetten was nog geen ding. Voor ons gevoel kon de Nokia 3310 heel veel. Eind 2000, toen dit model uitkwam, was dat ook zo. Maar wat is er de afgelopen 20+ jaar veel gebeurd...
Van oudsher zijn smartphones niet per se bedoeld om productief te zijn. Wel om onderweg te bellen, een mailtje te sturen, wat te appen of filmpjes te kijken. Maar echt lekker werken? Daar is het scherm gewoon te klein voor. Een hele middag werken op je telefoon is niet praktisch en bovendien ergonomisch niet erg aantrekkelijk. Toch begint hier verandering in te komen. Vooral Samsung timmert op dit gebied flink aan de weg.
Het beste van twee werelden
De foldables van Samsung, zoals de Samsung Galaxy Z Fold 4, zetten een flinke stap in de goede richting. Hiermee krijg je het beste van twee werelden: het gemak van een smartphone én de kracht van een computer. Op het grote scherm van de Fold 4 kun je in 3 apps tegelijk werken. En niet alleen vanwege het grote scherm: deze devices zijn ook supersnel. Daar kan menig laptop niet tegenop. Toch, het grootste nadeel is ook helder: het beeldscherm blijft in vergelijking met een computermonitor vrij klein. En eerlijk is eerlijk, typen op een echt toetsenbord werkt toch echt het fijnst. Maar ook daar heeft Samsung iets op verzonnen: Samsung DeX.
Pc-ervaring op je smartphone
Samsung DeX bestaat al even, sinds de Galaxy S8 (2017). Sindsdien zit deze functionaliteit op alle high-end Galaxy-telefoons. En ook nog op een aantal Galaxy-tablets. Met Samsung DeX creëer je een pc-ervaring op je smartphone. Dit doe je door hem aan te sluiten op een laptop of een monitor. Je telefoon neemt je pc of scherm dan als het ware over.
Toen DeX voor het eerst uitkwam, had je voor de aansluiting nog een dockingstation nodig. Dat heeft Samsung inmiddels een stuk makkelijker gemaakt. Tegenwoordig sluit je je smartphone gewoon met je laadkabel aan op je laptop. Of je gebruikt een HDMI-adapter om je telefoon aan te sluiten op een monitor. Een draadloze verbinding kan ook: gebruik hiervoor een smart-tv met Miracast. En met een Bluetooth-toetsenbord en -muis heb je zo een compleet functionele kantooropstelling.
Gebruik je smartphone als pc met DeX
Heb je je smartphone verbonden via DeX? Dan kun je je smartphone gebruiken zoals je normaal een pc gebruikt. Je kunt vensters bijvoorbeeld resizen en maximaliseren. Ook krijg je toegang tot functies wanneer je met de rechtermuisknop klikt. En je beschikt over dezelfde toetsenbordshortcuts en drag-en-drop-functionaliteit.
De belangrijkste apps van Samsung zijn geoptimaliseerd voor DeX. Ofwel: ze werken dan even goed als wanneer je ze direct op je smartphone gebruikt. Dat geldt trouwens ook voor veel andere populaire apps. Denk aan de Microsoft Office-apps, Adobe Acrobat Reader, Lightroom, Photoshop Sketch, Gmail, Chrome en alle vooraanstaande VDI-clients. Wil je een app gebruiken die niet door DeX wordt ondersteund? Dan is er DeX Labs, daarmee krijg je alsnog toegang tot deze apps.
Ideaal voor licht gebruik
We kunnen simpel zijn: Samsung DeX werkt niet voor iedereen. Heb je een monster van een laptop of desktop nodig voor 3D-renders of ander complex werk, dan hoef je DeX niet te proberen. Het is vooral geschikt voor ‘lichte’ gebruikers. Mailtjes sturen, documenten bewerken, offertes of rapportages uitwerken. Zodat je eenvoudig thuis of op locatie wat kunt doen, zonder dat je daar je laptop voor hoeft mee te nemen. De alledaagse dingen, zoals tekstverwerken, e-mailen en internetten, lukken prima.
Bij de wat complexere taken merk je mogelijk dat je met Android werkt, dat is toch anders dan een laptop met Windows. Neem bijvoorbeeld de Microsoft Office-apps voor Android. Die beschikken allemaal over minder functionaliteit dan de desktopversies. De wat geavanceerdere opties zijn niet beschikbaar. Dus ben je een bureautijger en zit je de hele dag achter je computer? Houd het dan gewoon bij je Windows-pc. Want multitasking en complex werk gaan dan toch een stuk makkelijker.
Pluspunten van DeX
Toch zijn er goede redenen om Samsung DeX juist wél te gebruiken. Ben je veel onderweg? En gebruik je vooral e-mail en soortgelijke lichtgewicht apps? Dan is DeX een uitstekende optie. De belangrijkste voordelen voor jouw organisatie op een rij:
- Flexibeler werken
Je medewerkers kunnen thuis of elders op locatie werken zonder een laptop mee te hoeven nemen. Samsung DeX werkt met maximaal 5 apps tegelijk. Ruim voldoende voor de meeste alledaagse taken. - Verbeterde efficiëntie, communicatie en productiviteit
Met DeX maak je je bedrijf een stuk flexibeler. En geef je je medewerkers meer flexibiliteit? Dan werken ze efficiënter, communiceren ze beter en zijn ze productiever. - Minder investeringen nodig
Met DeX kunnen je mobiele medewerkers hun smartphone of tablet als primair apparaat gebruiken. Zo heb je minder devices en werkplekken nodig. En dat scheelt een hoop geld. - Meer veiligheid
Minder devices betekent ook: minder kwetsbaarheid. Bovendien zijn de smartphones en tablets van Samsung biometrisch beveiligd. Dus geen gedoe meer met zwakke wachtwoorden. Zo blijft je informatie in veilige handen.
Ben je benieuwd of Samsung DeX iets voor jouw bedrijf is? Als partner van Samsung staan we klaar om je verder te helpen. We adviseren je eerlijk over de beste keuzes voor jouw organisatie. Plan een vrijblijvend adviesgesprek of een demo van Samsung DeX met een van onze specialisten. Ze denken graag met je mee.
Lees verder over Hardware.