MDM met Samsung Knox: totale controle op afstand

2-02-2023
Featured Image

In dit blog

  Mobiele telefoons en apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons zakelijk leven en de opkomst van hybride werken versterkt dit alleen maar. Iedere medewerker moet immers vanaf elke locatie bereikbaar zijn en toegang hebben. Dit stelt jou als IT-beheerder voor een serieuze uitdaging, want mobiele communicatie moet snel, betrouwbaar en veilig verlopen.  

  En om dat te borgen zijn op alle apparaten in je mobiele vloot continu de laatste updates en centraal gedefinieerde instellingen nodig. En met tientallen, honderden of soms zelfs duizenden toestellen is dat een intensieve taak. Om je daarin te ondersteunen, leveren partners zoals Samsung speciale mobile device management (MDM) software. 

  En om jou te helpen beslissen of zulke software interessant is voor jouw organisatie, kijken we in dit artikel naar wat MDM is en naar hoe Samsung dat met Samsung Knox invult. 

  Zodat jij daarna kunt beslissen.  

  Dit is mobile device management (MDM) 

  MDM is het beheer van de mobiele vloot door een IT-afdeling in een organisatie en omvat taken als: 

  • Uitgeven, registreren en innemen van apparaten. 
  • Uitrollen van basisinstallaties met de standaard apps en instellingen. 
  • Installeren van updates en patches. 
  • Toepassen van aangepaste instellingen voor specifieke apparaten. 
  • Gegevens wissen of toestellen onbruikbaar maken bij verlies of diefstal. 

  Deze taken vragen een behoorlijke inspanning van IT-afdelingen en MDM-software helpt om ze te automatiseren en stroomlijnen. 

  Hoe Samsung Knox je mobiele vloot beheert 

  Beveiliging is belangrijk bij mobiele apparaten en communicatie en daardoor ook binnen MDM-software. Om dit te benadrukken heeft Samsung z'n MDM-software Samsung Knox genoemd. Als afgeleide van Fort Knox, de legerbasis in Kentucky waar het grootste deel van de Amerikaanse goudreserve streng beveiligd opgeslagen ligt. 

  Samsung Knox begint wat betreft beveiliging bij de chip en stapelt vandaaruit door naar de kernel, firmware en apps zodat je mobiele apparaten optimaal beveiligd zijn. En dat is een hele zorg minder, toch? 

  Goed om te weten: Knox werkt het beste en meest uitgebreid samen met Samsung toestellen, maar beheert ook apparatuur van andere partners. En analoog aan de eerder genoemde MDM-taken bestaat Knox uit verschillende onderdelen die we hieronder nader bekijken. 

  Mobile Enrollment – automatiseert bulkwerk 

  Installeren van telefoons vraagt veel van je tijd en dat probleem lost Mobile Enrollment voor je op. Want daarmee stel je profielen op die je uitrolt naar groepen van toestellen. Stel dat de installatie van de telefoons van je Sales-team anders is dan die van je HR-afdeling, omdat ze verschillende apps en instellingen gebruiken. Dan maak je een Sales-profiel en een HR-profiel aan met ieder eigen instellingen en apps. En vervolgens koppel je in Knox profielen en toestellen en daarna rolt Knox de profielen automatisch uit. 

  Dit bespaart je flink tijd en verzekert dat iedereen altijd de juiste apps en instellingen heeft. 

  Knox Manage – regelt specifieke instellingen 

  Als Mobile Enrollment je tool voor het massale installatiewerk is, dan is Knox Manage je tool voor het fijnere werk tot op het niveau van één toestel. Bijvoorbeeld voor een Sales-medewerker die naar het buitenland reist en tijdelijk aangepaste instellingen nodig heeft. Dan stel je dat met Knox Manage op afstand voor het specifieke toestel in.  

  Instellingen moet je in dit verband overigens ruim zien, want je kunt het toestel tot de interface aan toe wijzigen. Met Knox Manage heb jij dus remote alle controle over ieder toestel, waardoor je optimale service aan je gebruikers levert. 

  E-FOTA – houdt alle firmware up to date 

  E-FOTA staat voor Enterprise Firmware Over The Air en dat zegt eigenlijk precies wat je ermee kunt. Namelijk firmware updates op afstand uitrollen naar je vloot. Maar dan met de optie om nieuwe firmware eerst lokaal te testen voordat je het naar je gebruikers pusht. En bovendien met de mogelijkheid om de uitrol op een specifieke tijd (bijvoorbeeld 's nachts) te plannen. 

  Zo is de firmware van je vloot altijd up-to-date met de laatste verbeteringen zonder dat je gebruikers hinder van de uitrol ondervinden. 

  Asset Intelligence – houdt een vinger aan de pols 

  Hoe afgezaagd dit cliché ook mag klinken, voorkomen is nog altijd beter dan genezen. En met Asset Intelligence is het alsof je mobiele apparaten continu een hartslagmeter dragen die de conditie van het toestel, de accu, de wifi-verbinding en apps in de gaten houdt en je een signaal geeft als er iets aan de hand is. Zo kun je al ingrijpen voordat er een probleem ontstaat of een toestel optimaliseren op basis van de gegevens die Asset Intelligence verzamelt. 

  Daarmee breng je proactief beheer echt in de praktijk, wat je op lange termijn tijd en kosten bespaart. En je verzekert je gebruikers van maximale uptime.

  Wil jij je device management ook helemaal onder controle? 

  Check dan eens vrijblijvend in met één van onze adviseurs. Onze adviseurs helpen je op weg om device beheer makkelijker, sneller en veiliger te maken. 

  Lees verder over Managed Services.

  Plan een adviesgesprek

   

   

  Lees verder

  5 slimme keuzes voor het duurzaam inkopen van hardware

  Met relatief eenvoudige keuzes maak je bij het inkopen van hardware al een groot verschil. Maar misschien weet je niet precies waar je moet .

  Schaduw-IT: Uitroeien, snoeien of laten bloeien?

  Schaduw-IT is méér dan alleen een bedreiging voor jouw IT omgeving, dat legden we al uit in het eerste deel van ons tweeluik over schaduw-IT.

  Schaduw-IT: wat is het en wat betekent het voor jouw organisatie?

  Schaduw-IT: hangt dat niet als een donkere wolk boven iedere IT-afdeling? Ja en nee. Zeker, schaduw-IT kan risico’s en disproportioneel hoge.