IT-adoptie: Tussen wat IT bedacht heeft en wat de werkvloer ermee moet

29-06-2023
Featured Image

In dit blog

  Succesvolle implementatie van nieuwe software, hardware en processen vraagt niet alleen om de juiste technieken – je hebt ook betrokken medewerkers nodig, die goed met die nieuwe techniek aan de slag gaan. En dat is waarom adoptie een essentieel onderdeel is van ieder IT-traject. In dit artikel gaan we dieper in op wat IT-adoptie is en wat het je oplevert.

  Wat is IT-adoptie?

  Onze collega Daniël van Egdom, business consultant en specialist adoptie bij Fivespark, vertelt er graag over: “IT-adoptie draait om het proces waarbij je nieuwe technologieën in een organisatie implementeert. Dat kan om software of hardware gaan, maar zeker ook om veranderde processen of een andere werkwijze. De focus ligt dan niet per se op technische aspecten, maar vooral om hoe medewerkers de technologieën in de praktijk gaan gebruiken. Want als mensen de nieuwe techniek niet goed in gebruik nemen, dan heb je er niet zoveel aan. Of dan haal je er in ieder geval niet alles uit. En dat is zonde.

  Je kan IT-adoptie eigenlijk zien als de verbindende schakel tussen ‘wat IT bedacht heeft’ en ‘wat de werkvloer ermee moet’. Het gaat er vooral om dat medewerkers vertrouwd raken met de nieuwe technologie. Zodat het goed gebruikt wordt en je als organisatie ook echt alles uit je investering haalt.”

  ... aandacht voor IT-adoptie voelt soms ten onrechte als een kostenpost.
  author-image

  Daniel van Egdom - Business Consultant en adoptie specialist

  Waarom maakt IT-adoptie uit?

  In vrijwel alle sectoren speelt technologie een steeds grotere rol. Organisaties die nieuwe technologieën snel en effectief kunnen implementeren, hebben daarom een voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Het lukt ze namelijk om efficiënter te werken, klantgerichter te zijn en innovatiever te denken. Daniel: “Wat nog wel eens vergeten wordt, het gebruik van moderne techniek kan ook de tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers vergroten. Denk aan het simpeler maken van taken, het automatiseren van repetitieve handelingen en het aanbieden van gebruiksvriendelijke tools die de productiviteit verhogen. Dat draagt allemaal bij aan een positieve werkomgeving waarin medewerkers ‘gewoon’ lekker kunnen werken.”

  Waar zit de uitdaging?

  De voordelen van nieuwe technologieën zijn zo vrij makkelijk op te sommen. Het is vooral de uitdaging om ervoor te zorgen dat medewerkers ook echt met de nieuwe tools aan de slag gaan. Daniël: “Neem het werken met Microsoft 365 of een onderdeel als Microsoft Teams. Voor wie een ander systeem gewend is, kan het gebruik hiervan best even wennen zijn. Het is hele uitgebreide software met flink wat functionaliteiten. Je moet er echt even mee leren werken om van alle mogelijkheden te kunnen profiteren. Dat gebeurt gewoon niet vanzelf. Vergeet je medewerkers hierin te begeleiden, of ben je bang dat dat te veel tijd en dus geld kost? Dan zullen ze alle mogelijk nooit ‘vanzelf’ goed benutten. Met alle frustraties en gemiste kansen van dien.”

  Vorm geven aan verandering

  De voordelen van IT-adoptie mogen duidelijk zijn, toch is het voor veel organisaties nog geen standaard onderdeel van ieder IT-traject. Bijvoorbeeld omdat men toch al weet dat dit weerstand oplevert bij werknemers (dit noemen we de kop-in-het-zand-methode…): De meeste mensen zijn van nature gewend om vast te houden aan bekende routines en processen. Bij het succesvol introduceren van nieuwe technologieën is verandering noodzakelijk en ligt weerstand bij medewerkers die zich fijn voelen bij de oude werkwijze al snel op de loer. De angst voor het onbekende zorgt er zo voor dat medewerkers terughoudend zijn bij het gebruiken van nieuwe tools of processen.

  Daniel: “Verder zie ik ook vaak dat organisaties zich gewoon niet zo bewust zijn van wat IT-adoptie inhoudt, en wat je eraan hebt. Hoe het de kans op succesvolle implementatie flink vergroot en je veel meer controle geeft over de inzet van je nieuwe hardware, software of processen. Hierdoor voelt al te veel aandacht voor IT-adoptie soms ten onrechte als een kostenpost.”

  Adoptie als investering

  Aandacht voor IT-adoptie is cruciaal voor organisaties die concurrerend willen blijven en essentieel voor succesvolle IT-trajecten. Het stelt je in staat om nieuwe technieken en trends te omarmen, innovatieve producten en diensten te leveren en bedrijfsprocessen verder te optimaliseren. Maar alleen het implementeren van nieuwe technologieën is niet genoeg. Pas wanneer medewerkers er ook echt mee aan de slag gaan, benut je de toegevoegde waarde van de software of hardware die je hebt aangeschaft. IT-adoptie is daarmee geen kostenpost, maar een investering.

  Door medewerkers goed mee te nemen in het implementatieproces, bijvoorbeeld door het opstellen van een duidelijk communicatieplan, het aanbieden van trainingen en workshops en het betrekken van ambassadeurs, haal je die investering er dubbel en dwars uit.

  Ben je benieuwd hoe we adoptietrajecten aanpakken? Of heb je zelf te maken met een IT-traject dat nog niet goed geïmplementeerd is binnen de organisatie?

  Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze specialisten. Ze denken graag met je mee.

  Meer weten over goede Adoptie.

  Naar alle blogs

  Zo maken we prioriteit van goed werkgeverschap

  Ruim zeventig Fivespark-medewerkers zijn dagelijks in de weer om een fijne en veilige digitale werkplek voor onze klanten te realiseren. Daa.

  Wat doe je met oude hardware? Inleveren!

  Wat doet jouw organisatie met hardware die end of life is? Weggooien, in een kast laten verstoffen of inleveren? Michael Groen, inkoopmanage.

  Kerberoasting maakt sterke wachtwoorden nog belangrijker

  “Heb je een sterk wachtwoord?” zit met “Heb je een herstart geprobeerd?” in het repertoire van iedere support-medewerker. Daar is een reden .