Bij Fivespark houden we graag in de gaten welke nieuwe ontwikkelingen jouw werkplek net een beetje prettiger, handiger of productiever maken. We zetten een zestal innovaties op een rij, die de komende jaren zeker omarmd zullen worden.
Thuiswerken, remote werk, werken op afstand of hybride werken: hoe je het ook noemt, deze manier van werken is een blijvertje. Elke dag naar kantoor? Dat doet bijna niemand meer. We merken duidelijk dat ook de werkgevers die hier eerder nog niet in meewilden, inmiddels ook op zoek zijn naar manieren om dit (technisch) mogelijk te maken.
Hybride werken biedt meer flexibiliteit en geeft ruimte voor meer productiviteit. Door remote te werken skip je de reistijd en gebruik je je tijd effectiever. Ten minste, als je het slim aanpakt. Goede samenwerktools zijn essentieel om ook op afstand succesvol samen te werken. Hoewel er al veel mogelijk is, verwachten we op dit gebied de komende tijd nog veel slimme nieuwe innovaties. Organisaties die onvoldoende aandacht besteden aan een soepele, digitale werkplek zullen de arbeidsproductiviteit en hun positie op de arbeidsmarkt zien teruglopen ten opzichte van de concurrent.
Met hybride werken als norm zijn de laptop en smartphone samen je kantoor geworden. Sterker nog: sommige smartphones zijn zo slim en krachtig, dat ze je laptop overbodig maken. Inmiddels is het relatief kleine scherm van de smartphone ook geen belemmering meer: de oplossing komt in de vorm van een foldable smartphone, zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Z Fold 5.
Een foldable biedt je de kracht van een computer, met het gemak van een telefoon. Met een uitvouwbaar touchscreen ben je voorbereid op alles wat je op een werkdag kunt treffen, en thuis of op kantoor sluit je het zo aan op je tweede scherm. Voer videogesprekken in hoge beeldkwaliteit, werk tijdens een treinreis de bedrijfspresentatie nog even bij en manage ondertussen jouw mailbox. Ideaal als je veel onderweg bent en graag compact reist.
De werkvloer wordt niet alleen slimmer, maar ook steeds verder geautomatiseerd. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT) speelt daarin een hoofdrol. Apparaten staan nu in contact met elkaar en het internet. Dankzij deze verbindingen kunnen veel repetitieve onderdelen geautomatiseerd worden.
Denk bijvoorbeeld aan het geautomatiseerd opmaken, versturen en opvolgen van offertes. Ook het ordenen van je inbox of het maken van een rapportage is iets waarbij AI op zeer korte termijn een grotere rol zal gaan spelen. Door slimme AI kunnen dit soort werkzaamheden sneller en vaak ook beter uitgevoerd worden. Dat levert het jou en je collega’s natuurlijk tijd op die je weer aan andere zaken kunt besteden.
Ook in telefonie verandert het nodige. De inmiddels traditionele VoIP-centrale gaat gestaag over naar een belcentrale in de cloud. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt inrichten, bellen met Microsoft Teams is er daar één van.
Door het koppelen van de vaste lijn aan Teams is het mogelijk om altijd en overal gesprekken te ontvangen en te starten, met je laptop, tablet of telefoon. Ingaande en uitgaande gesprekken, via je persoonlijke of het algemene kantoornummer. Vanaf kantoor, onderweg, thuis, of waar je maar wil. Bellen via Teams is inmiddels een volwassen techniek en kan uitstekend ingezet worden ter vervanging van de VoIP-centrale, met behoud van alle functionaliteiten die je gewend bent. Bijkomend voordeel is dat cloudtelefonie een stuk eenvoudiger is in beheer , en vaak ook voordeliger dan VoIP-alternatieven.
Videobellen, data in de cloud, AI, streamingdiensten en meer: we vragen nogal wat van onze mobiele en vaste internetverbinding. De traditionele infrastructuur kan de groeiende vraag naar data moeilijk aan. En dat terwijl je organisatie steeds afhankelijker is van de internetverbinding. Je wilt je organisatie dus toekomstbestendig ingericht hebben.
Zakelijk glasvezel en 5G worden de absolute standaard voor het kantoor en de mobiele verbinding. Gelukkig is dit op de meeste locaties nu al mogelijk, zodat je niet achter de feiten aan loopt. Met zakelijk glasvezel en 5G weet je zeker dat je verbinding geen remmende factor is in je applicaties en processen.
Met de toenemende digitalisering nemen ook de cybercrime-risico’s flink toe. Aandacht voor security blijft noodzakelijk en vraagt om continue oplettendheid. Op kantoor zijn diverse devices met het internet verbonden die een ingang kunnen zijn voor cybercriminelen, denk ook aan (IoT) endpoints als printers en routers of smart apparaten zoals een thermostaat, koelkast of slimme deurbel.
Met het hybride werken heb je er bovendien tig werkplekken bijgekregen: de thuiswerkplek biedt een berg nieuwe risico’s, terwijl je maar beperkt invloed hebt op het netwerk. Endpoint security van alle devices is het devies. Zorg zowel online als offline voor een veilige apparaat bescherming. Daar kunnen we je natuurlijk bij helpen. Via ons IT beheer wordt de beveiliging volledig voor jouw organisatie geregeld, zodat jij je kunt richten op andere belangrijke zaken.
Wil je eens vrijblijvend spreken over het toekomstbestendig maken van jouw IT-omgeving. Plan een adviesgesprek onze collega’s denken graag met je mee.
Lees verder over alle mogelijkheden.