Blog

IT-adoptie: Tussen wat IT bedacht heeft en wat de werkvloer ermee moet

Geschreven door Daniël van Egdom | Jun 29, 2023 11:17:13 AM

Succesvolle implementatie van nieuwe software, hardware en processen vraagt niet alleen om de juiste technieken – je hebt ook betrokken medewerkers nodig, die goed met die nieuwe techniek aan de slag gaan. En dat is waarom adoptie een essentieel onderdeel is van ieder IT-traject. In dit artikel gaan we dieper in op wat IT-adoptie is en wat het je oplevert.

Wat is IT-adoptie?

Onze collega Daniël van Egdom, business consultant en specialist adoptie bij Fivespark, vertelt er graag over: “IT-adoptie draait om het proces waarbij je nieuwe technologieën in een organisatie implementeert. Dat kan om software of hardware gaan, maar zeker ook om veranderde processen of een andere werkwijze. De focus ligt dan niet per se op technische aspecten, maar vooral om hoe medewerkers de technologieën in de praktijk gaan gebruiken. Want als mensen de nieuwe techniek niet goed in gebruik nemen, dan heb je er niet zoveel aan. Of dan haal je er in ieder geval niet alles uit. En dat is zonde.

Je kan IT-adoptie eigenlijk zien als de verbindende schakel tussen ‘wat IT bedacht heeft’ en ‘wat de werkvloer ermee moet’. Het gaat er vooral om dat medewerkers vertrouwd raken met de nieuwe technologie. Zodat het goed gebruikt wordt en je als organisatie ook echt alles uit je investering haalt.”