De BrainAdapt™-audioapparatuur van onze partner EPOS (tot 2020 bekend als Sennheiser Communications) is in staat om storende geluiden weg te filteren. Met digitale signaalprocessoren, richtmicrofoons en akoestische correcties zorgen zij ervoor dat je brein beter kan focussen op belangrijkere geluiden. De headsets en vergaderzaaloplossingen van BrainAdapt™ zorgen ervoor dat hybride en kantoormedewerkers minder vermoeid raken door het bellen of videovergaderen én zich beter kunnen concentreren op hun taken.
Onze collega David Oei, accountmanager bij Fivespark, vertelt: “De BrainAdapt™-devices zijn speciaal ontworpen om je beter te laten presteren tijdens je werk. Je kunt je beter concentreren en de communicatie verloopt soepeler. Het grote verschil met spraakoplossingen van andere merken is dat BrainAdapt™ specifiek gericht is op het verminderen van de belasting van je hersenen. En dat werkt gewoon heel prettig voor online vergaderingen en telefoontjes.”
“We hebben bij Fivespark nogal een breed klantenportfolio, daarom bied ik nooit een one-size-fits-all-oplossing aan. Wat bij de ene klant perfect werkt hoeft bij een ander niet de juiste oplossing te zijn. Ook op het gebied van audio- en videoapparatuur heeft iedere klant zo zijn eigen wensen en behoeften. EPOS is daarom een mooie partner voor ons: ze bieden voor iedere situatie en voor ieder budget hoogwaardige oplossingen. EPOS helpt ons, als full service provider, om een complete werkplek in te richten. Want dat gaat natuurlijk wel verder dan alleen een digitale werkplek. De BrainAdapt™-range is daar een mooie aanvulling op.”
EPOS is een joint-venture tussen Sennheiser Communications en Demant, dat onder meer hoortoestellen maakt en dus alles weet over de wisselwerking tussen het gehoor en de hersenen. Het onderliggende idee: we horen met onze oren, maar we luisteren met onze hersenen. Luisteren is daarbij onder te verdelen in oriënteren, focussen en herkennen. Alle drie deze componenten zijn vereist voor een goed luisterresultaat. Door de audio af te stemmen op de hersenen, kost het luisteren via BrainAdapt™ minder cognitieve energie en kun je beter focussen op kerntaken.
Bij vergaderingen en telefoongesprekken krijg je te maken met een hoop stoorsignalen. Die ruis veroorzaakt cognitieve stress, waardoor je brein vermoeid raakt en je focus achteruitgaat. De zogeheten auditieve cortex in de hersenen moet dus de stoorsignalen uit de relevante informatie filteren. BrainAdapt™ maakt dit filteren voor je auditieve cortex makkelijker en ontlast op die manier je brein.
Laten we iets dieper de techniek ingaan. De apparaten van BrainAdapt™ zijn voorzien van krachtige digitale signaalprocessoren (DSP’s), die geluid in realtime bewerken voor een optimale weergave aan het gehoor. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van richtmicrofoons en akoestische correcties. Deze combinatie van technologieën helpt om het omgevingsgeluid te identificeren en te reduceren.
De drie kernelementen van BrainAdapt™ zijn personalized audiology, dat zorgt voor afstemming op iemands persoonlijke gehoorkenmerken. Zogeheten intent controlled hearing slaat op wát iemand in een bepaalde situatie wil horen, oftewel: waar is iemands aandacht op gericht? Tot slot ondersteunt cognitive hearing het selecteren van informatie bij auditieve vermoeidheid.
Het gros van de earbuds en over-ear hoofdtelefoons die je tegenwoordig in de zakelijke markt ziet, is voorzien van noise cancellation. Rond 2010 verschenen de eerste headsets met richtmicrofoons voor audio beamforming, een DSP-techniek die ervoor zorgt dat geluid uit verschillende richtingen wordt verwerkt en gecombineerd om het gewenste audiosignaal te distilleren. Het is één van de belangrijkste technologieën van Active Noise Cancellation (ACN), dat ook een cruciaal onderdeel is van BrainAdapt.
In feite borduurt BrainAdapt voort op technologieën zoals Active Noise Cancellation. Door de voortschrijdende innovatie en de hoogwaardige R&D-prestaties in het Deense researchcenter van Demant, laat BrainAdapt zien dat er méér mogelijk is op het gebied van realtime audio-optimalisatie dan alleen noise cancellation.
De belangrijkste voordelen van BrainAdapt™ zijn dat vergaderingen en telefoongesprekken minder vermoeiend worden en je beter kunt focussen op je gesprekspartner of de taken die je aan het doen bent. David: “Wat mij betreft minstens zo belangrijk: de duidelijk betere audiokwaliteit levert een veel fijnere gesprekservaring op. Gebruikers omschrijven het alsof online gesprekspartners gewoon in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Er zijn zeker andere merken zijn die ook goede audio-oplossingen bieden, maar het effect van BrainAdapt™ is echt uniek.”
De extra cognitieve prestaties zijn wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek van het Centre for Applied Audiology Research (CAAR) blijkt bijvoorbeeld dat de passieve ruisreductieprestatie het brein 35 procent minder cognitieve energie kost, terwijl participanten 10 procent beter konden herinneren wat er tijdens de conversatie werd gezegd. Heb je een paar meetings per week, of zelfs per dag? Dan tikken deze effecten natuurlijk behoorlijk aan!
Het is op kantoor helaas niet altijd mogelijk om gesprekken of vergaderingen te voeren in een rustige omgeving. Soms zijn er geen geschikte ruimtes beschikbaar en worden telefoontjes op de eigen werkplek afgehandeld. Met name in open kantooromgevingen is het dan lastig om je te focussen op de conversatie.
Ook buiten het kantoor is er in veel gevallen sprake van lastige omstandigheden voor het (video)vergaderen of bellen. Denk aan lawaaierige auto’s, treinen of vliegvelden. En natuurlijk aan thuiskantoren, waar buren, kinderen, druk verkeer of een slechte akoestiek het lastig kunnen maken om soepel te spreken met collega’s op kantoor. Niet zo gek dat BrainAdapt™-apparaten steeds vaker worden ingezet door bedrijven met een groot aantal hybride medewerkers.
Een verschijnsel we allemaal kennen sinds we door de coronapandemie massaal zijn gaan remote- en hybride werken: mensen raken uitgeput door constant een koptelefoon of oortjes te dragen. Het is een bekend fenomeen uit de wereld van de hoortoestellen – waar BrainAdapt™ nu dus (voor een deel) mee afrekent.
De product-engineers van EPOS werken samen met de R&D-afdeling van Denant om verbeteringen in de akoestische prestaties van de producten door te kunnen voeren. In dit 40 medewerkers tellende researchcentrum, waar normaal hoortoestellen worden ontwikkeld, heeft men ongelooflijk veel kennis opgedaan over de wijze waarop geluid de oren bereikt en daarna wordt verwerkt door de hersenen.
Met behulp van EEG- en pupilmetingen wordt bijvoorbeeld de cognitieve belasting van de hersenen gemeten, zodat de onderzoekers precies kunnen bepalen hoe effectief bepaalde aanpassingen zijn. De BrainAdapt™-producten zijn het resultaat van ruim een decennium psychoakoestisch onderzoek.
De BrainAdapt™-serie omvat een brede range aan producten. Zo zijn er bijvoorbeeld:
Ben je benieuwd welke BrainAdapt™ devices bij jouw organisatie zouden passen, of ben je op zoek naar andere (remote) vergaderhardware? Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze specialisten. Ze denken graag met je mee!
Lees verder over Hardware!