Blog

Moet mijn data in een public, private of hybrid cloud?

Geschreven door Kees van Bemmel | Apr 14, 2023 2:06:55 PM

De afgelopen jaren zijn de meeste organisatie van data on premise vertrokken naar de cloud. Logisch, want dat biedt gemak en flexibiliteit. Maar wat nu zijn precies de verschillen tussen public, private en hybrid cloud? En wanneer kies je voor welke variant?

Het grootste voordeel van cloud computing ten opzichte van servers in eigen beheer: je hoeft je niet meer bezig te houden met het onderhouden van hardware, de security van het netwerk en updates en patches.

Vrijwel iedere organisatie is op de een of andere manier bezig met cloud. Soms gaat het nog niet verder dan het online opslaan van bestanden of werken met SaaS-applicaties. Voor andere organisaties kan de cloud niet breed genoeg inzet worden: zij kiezen ervoor om hun complete IT-infrastructuur naar de cloud te brengen.

Maar... welke van de drie smaken (public, private of hybrid) past het best bij welke organisatie?

Public cloud: alles bij de provider

De public cloud (of openbare cloud) is de meest voorkomende vorm van cloud computing. Hierbij heeft een organisatie zijn applicaties en data op een externe locatie staan, namelijk die van de cloudaanbieder. Ze staan in een gedeelde infrastructuur. Dat wil niet zeggen dat anderen bij jouw data kunnen, maar je deelt de infrastructuur, bijvoorbeeld applicaties en servers, wel met andere klanten. De bekendste aanbieders van een public cloud zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform.

Als klant van zo'n provider hoef je je niet druk te maken over het onderhoud van je IT-infrastructuur. Ook zorgt de cloudprovider ervoor dat je applicaties altijd up-to-date zijn. Een ander groot voordeel is dat je je infrastructuur en je applicaties makkelijk kunt aanpassen op wat je nodig hebt. Groeit je organisatie ineens hard, dan hoef je bijvoorbeeld geen dure hardware aan te schaffen waar je niets meer aan hebt mocht je even wat minder mensen nodig hebben. Ook handig: op piekmomenten, bijvoorbeeld wanneer je een webshop in seizoensproducten runt, kun je tijdelijk extra resources inzetten. Zodra het nodig is, kun je weer afschalen.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de hardware, software en infrastructuur niet van jou zijn. Ze zijn eigendom van de cloudprovider, wat onder meer betekent dat je meestal geen inspraak hebt in de locatie van de hardware. Dat kan betekenen dat je data niet onder de Nederlandse wetgeving valt, maar onder de wetgeving van het land waar de hardware zich bevindt.

Voordelen van de openbare cloud:

  • Lage kosten: je hoeft niet te investeren in dure hardware en software. Je betaalt alleen voor de diensten die je gebruikt.
  • Gemak: je hebt geen omkijken naar onderhoud en upgrades.
  • Schaalbaarheid: je kunt eenvoudig en snel opschalen en afschalen.
  • Betrouwbaarheid en snelheid: dankzij een groot netwerk van servers bij de cloudprovider is alles snel toegankelijk en is de kans op storingen minimaal.

Private cloud: alles binnen je eigen omgeving

In een private cloudomgeving ben jij als klant de enige die gebruikmaakt van de hardware en software. Die hardware kan zich in het fysieke datacenter van jouw organisatie (on premise) bevinden, maar ze kunnen ook worden gehost door een serviceprovider. Ook het onderhoud en het eigendom van de infrastructuur kunnen bij jou of bij de provider worden ondergebracht.

Met een private cloud beschik je over je eigen netwerk. Daarbij gelden nog steeds de algemene voordelen van de cloud: flexibiliteit om de resources aan jouw behoefte aan te passen. Private clouds zijn favoriet bij financiële instellingen en overheidsinstellingen en andere bedrijven die essentiële diensten leveren en die maximale controle willen over hun IT-omgeving.

Voordelen van de private cloud:

  • Flexibiliteit: je kunt tot in detail op maat je cloudomgeving inrichten.
  • Schaalbaarheid: je kunt in de cloud direct resources toevoegen of weglaten.
  • Controle: doordat je geen resources deelt, heb je meer controle over je resources en (privacygevoelige) data.

Hybride cloud: het beste van twee werelden

Een combinatie van de private en public cloud komt in de praktijk ook veel voor. Bij zo'n hybrid cloud heb je zowel een eigen infrastructuur (on premise of hosted) als voorzieningen in de public cloud.

Waarom zou je niet voor het een of voor het ander kiezen, maar een hybrid cloud willen? Bijvoorbeeld omdat je bepaalde data écht privé wilt houden. Iedere serieuze public-cloudaanbieder zorgt er ook voor dat je data niet kan lekken, maar mogelijk moet je aan bepaalde regelgeving voldoen. Misschien wil je ook voor heel specifieke gevoelige informatie of bedrijfskritische taken het zekere voor het onzekere nemen en die in een private cloud bewaren. Een andere reden om voor deze hybride vorm te kiezen, is dat je hebt geïnvesteerd in eigen hardware die je nog een tijd wilt blijven gebruiken.

De hybrid cloud is ook een interessante optie voor organisaties die veel gebruikmaken van apparatuur die snel veel nauwkeurig rekenwerk moet voldoen. Denk aan ingewikkelde installaties of zelfrijdende vervoermiddelen. Met edge computing verplaats je de rekenkracht van deze apparaten dichter bij de plek waar de gegevens zich bevinden. Dankzij edge computing kunnen apparaten sneller gegevens verwerken en ook offline werken.

Voordelen van de hybrid cloud:

  • Controle: met een gedeeltelijke private cloud-infrastructuur kun je gerust gevoelige bedrijfsinformatie bewaren en workloads waarvoor extra snelheid nodig is uitvoeren.
  • Flexibiliteit: je kunt op ieder moment extra capaciteit in de cloud afnemen.
  • Lage kosten: in de cloud betaal je alleen voor de voorzieningen die je gebruikt en hoef je niet te investeren in dure hardware en software. Je profiteert maximaal van de hardware die je nog in huis hebt.
  • Geleidelijke overstap: je hoeft niet alles in één keer naar de cloud te verplaatsen en kunt taken gefaseerd naar de cloud brengen.

Wat past bij jouw organisatie?

Public, private en hybrid cloud hebben zo hun eigen voor- en nadelen. De public cloud is geschikt voor organisaties die flexibiliteit en schaalbaarheid nodig hebben. Wil je meer controle en een gegarandeerd veilige omgeving, dan is de private cloud de betere oplossing. Wil je de voordelen van beide combineren of wil je de overgang naar de public cloud geleidelijk aanpakken, dan is een hybride cloudomgeving een goede optie.

Misschien spelen er voor jouw organisatie nog andere overwegingen, of ben je benieuwd naar een kostenplaatje. Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze cloud experts. Ze denken graag met je mee!

 Meer lezen over data, databases en cloud-oplossingen? Check onze whitepaper Composable data hub of deze blog: Hoe goed kan jij eigenlijk bij de data in ’jouw’ databases?

Lees verder over Software Development.