Blog

NotebookLM - AI die van jouw onderzoek een podcast maakt

Geschreven door Leon Verloop | Sep 19, 2024 9:25:23 AM

De praktische toepassingen van AI groeien met de dag. En onlangs heeft Google een nieuwe AI gelanceerd die mogelijkheden biedt die wij een paar jaar geleden niet hadden durven bedenken. NotebookLM fungeert als een slimme assistent die ons helpt om complexe vraagstukken eenvoudig en inzichtelijk te maken. Binnen ons bedrijf hebben we al met deze tool geëxperimenteerd in de context van content rondom cyberbeveiliging, waarbij we dagelijks te maken hebben met informatie uit verschillende bronnen.

NotebookLM doet onderzoek

NotebookLM laat je namelijk documenten uploaden en website indienen die het inventariseert en doorneemt, waarna het systeem in staat is om diepgaande vragen te beantwoorden, belangrijke inzichten te markeren en complexe informatie samen te vatten. Dit biedt enorme kansen en tijdsbesparingen op voor bijvoorbeeld juridische afdelingen of onderzoeksinstituten die dagelijks met grote hoeveelheden informatie werken.

Een van de meest opzienbarende toepassingen die wij hebben getest, is het creëren van podcasts op basis van geschreven teksten. Zo hebben wij bijvoorbeeld een Engelstalige podcast gemaakt van onze blog over 'Mijn Cyberweerbare Zaak (MCZ)', wat ons direct liet zien hoe waardevol NotebookLM in de toekomst kan worden. Ook al was sommige data niet 100% accuraat, we zijn enthousiast over de mogelijkheden. Hieronder een klein voorproefje van het resultaat.

 

 

Voordelen van NotebookLM:

  • Diepgaande vragen beantwoorden: NotebookLM kan snel antwoorden geven op complexe vraagstukken op basis van geüploade content.
  • Samenvatten en vereenvoudigen: Het vermogen om ingewikkelde teksten om te zetten in heldere, beknopte samenvattingen is een grote tijdsbesparing.
  • Nieuwe formats, zoals podcasts: Dit biedt een creatieve manier om informatie te verwerken en te presenteren.

Kritische noot

Hoewel NotebookLM krachtig is, moeten gebruikers alert blijven op de feitelijke juistheid van de gegenereerde informatie. Het is op dit moment écht noodzakelijk om menselijke controle in te schakelen voor verificatie. Zo merkten wij in onze gegenereerde podcast dat de feiten die de podcast presenteerde in veel gevallen, niet 1 op 1 overeenkwamen met het bronmateriaal. 

NotebookLM biedt een veelbelovende blik op de toekomst van informatiebeheer. Het vermogen om complexe informatie toegankelijk te maken en in innovatieve formats, zoals podcasts, te presenteren, is potentieel een gamechanger voor professionals in diverse sectoren. Toch vereist het gebruik van NotebookLM een kritische houding ten aanzien van de juistheid van de gegenereerde informatie. Deze tool kan onmisbaar worden in een wereld waar data en informatie steeds complexer en omvangrijker worden. Door NotebookLM slim in te zetten, kun je als professional niet alleen tijd besparen, maar ook waardevolle inzichten ontsluiten die anders verborgen zouden blijven.

Lees verder over Software development en IT beheer